Changemaker og RU stoppet av marokkansk politi for tredje gang
Article image

Marokkanske myndigheter bryter gjentatte løfter til Changemaker og RU om hvor de får lov til å reise. Nå er de kjeppjaget videre fra Sør-Marokko, og trues med å bli kastet ut av Marokko.

Publisert 24. januar 2017

Fra venstre: Jor Hjulstad Tvedt, Mari Fjermedal, Eva Benedikte Skogli, Marthe Jæger Tangen. 

Fire nordmenn fra organisasjonene Changemaker og Rød Ungdom ble kl. 1340 norsk tid i dag kastet ut fra byen Guelmim i Sør-Marokko.

De fire var i dag på vei til Tan Tan, der familiemedlemmene til en saharawisk politisk fange bor. Fangen er dømt til 35 år i fengsel av en marokkansk militærdomstol, og har sin sak oppe til anke denne uken. 

Dette er andre gang gruppen på fire blir deportert av politiet, og andre gang at løfter som de har fått av politiet blir brutt. 

21. januar ble gruppen først kastet ut av byen Smara i okkuperte Vest-Sahara. Der skulle de møte lokale menneskettighetsaktivister. Men idet de ankom, ble de kastet ut av byen. Imidlertid utelukket ikke politiet at de kunne besøke andre deler av Vest-Sahara.

"Go to Tan Tan, and after that you can continue to El Aaiún, Dakhla, your choice...", sa politet til gruppen for å få dem ut av byen sin. Tan Tan er en by i Sør-Marokko, mens El Aaiun og Dakhla er byer i Vest-Sahara. Les om utkastelsen og hør politiet snakke her

Samme kveld sjekket de derfor inn på et gjestehus i en liten landsby helt sør i Marokko, ved Tan Tan, og la planer for å besøke El Aaiun dagen etter. Sent samme kveld kom imidlertid politiet på døra. 

"En dresskledd mann kom til oss, introduserte seg som sjefen for distriktet, og sa at vi hadde forbud mot å reise sør for der vi var", forklarte Mari Fjermedal i Rød Ungdom til Støttekomiteen 21. jan om kvelden

Dermed var de i praksis kastet ut av Vest-Sahara, og gruppen endret planer. Nå ville de besøke Tan Tan, som ligger nord for der de allerede var. 

Etter en mellomstopp i Sidi Ifni, skulle de så møte folk i Tan Tan i dag, 24. januar. Men det fikk de aldri gjort, da de ble stoppet på taxiholdeplassen i Guelmim klokken 1320. 

"Utvisningene av oss er en tydelig bekreftelse på at Marokko har noe å skjule. Det er en påminnelse om at konflikten må løses. Det er provoserende å bli utsatt for dette fordi vi skal møte slektingene til politiske fanger. Man kan bare se for seg hvordan det er for saharawier selv å drive menneskerettighetsarbeid", sier Marthe Jæger Tangen i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon. 

"Det er underlig at Marokko kan være så redde for et lite knippe unge mennesker. Episodene vi har fått oppleve viser hvordan Marokko tydelig skiller mellom utenlandske selskaper i Vest-Sahara som de samarbeider med på den ene siden, og rettighetene til folket i Vest-Sahara på den andre", sier Eva Benedikte Skogli fra Rød Ungdom.

Kirkens Nødhjelp hadde et innlegg om konflikten i VG.no i dag. 

Nyheter

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023

Norskeid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Et Eitzen-eid tankskip fraktet gass inn til okkuperte Vest-Sahara i forrige uke, skriver Finansavisen i dag. 

08. mai 2023

Arbeiderpartiet krever et fritt Vest-Sahara

Ap-landsmøtet krever en løsning i Vest-Sahara-konflikten i tråd med saharawienes selvbestemmelsesrett. 

07. mai 2023

Ny rapport: 8 gamle norske fiskebåter havnet i okkuperte Vest-Sahara

En ny rapport avdekker at det pågår en storstilt eksport av gamle norske fiskebåter til sårbare farvann langs Afrikakysten. 8 havnet utenfor okkuperte Vest-Sahara. 

26. april 2023