En vennegjeng på seks personer, hvorav fem nordmenn, kom i snakk med feil folk på bussen, ifølge politiet. Dermed ble de kastet ut av Sør-Marokko.
På bildet (f.v) Mari Hansen, Tromsø, Amalie Wuotila fra Övertorneå i Sverige, Johanna Isaksen Aaker fra Kongsberg, Amalie Rausand Søllesvik fra Angvik, Idunn Bathen Nonstad, fra Spydeberg, og Caroline Ekeberg fra Oslo.
Seks venner fra Norge og Sverige ble klokken 20:00 norsk tid, 23. januar, stoppet i en politikontroll i Sør-Marokko på vei mot okkuperte Vest-Sahara. Der hadde de planer om å møte lokale menneskerettighetsaktivister.
Da bussen kom til en politikontroll på grensen til Vest-Sahara tok reisen slutt.
"Politiet nektet oss å reise videre fordi vi hadde kommet i snakk med feil folk på bussen. De sa han som hadde blitt kjent med oss var i konflikt med myndighetene i Vest-Sahara", sier Mari Hansen, som er aktiv i AUF Tromsø.
"Nå sitter vi i veikanten ved grensen mellom Marokko og Vest-Sahara og skal visstnok vente på at en bil skal kjøre oss tilbake til Agadir. Bussen vi satt på har akkurat kjørt av gårde", sier Johanna Isaksen Aaker fra Kongsberg klokken kvart over åtte.
I dag begynte en rettssak mot ledende saharawiske menneskerettighetsaktivister ved Marokkos hovedstad Rabat. De 25 aktivistene er dømt til lange fengselsstraffer for å ha organisert protester i territoriet.
"Det er svært beklagelig at de ikke tillater internasjonale besøk til Vest-Sahara. Marokko må heve blokkaden av territoriet umiddelbart", sier Idunn Nonstad fra Spydeberg.
Marokko har i 2015-2017 nektet FNs generalsekretær og FNs spesialutsending å besøke territoriet, og de har kastet ut halvparten av Sikkerhetsrådets tropper. I tillegg klarer Marokko å forhindre at FN-operasjonen som er igjen får rapportere på overgrep. Dette lykkes Marokko med ettersom Frankrike støtter dem i okkupasjonen. Marokko nekter også å samarbeide med FN om avholdelsen av folkeavstemningen i territoriet.
De siste 3 dagene har 28 nordmenn og 1 svenske blitt utvist fra Vest-Sahara eller deportert fra politikontroller i Sør-Marokko.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.