Studentpolitikere ble nektet å reise til Vest-Sahara
Article image
Norsk Studentorganisasjon og Studenttinget i Trondheim er i natt blitt nektet innreise til okkuperte Vest-Sahara av marokkansk politi.
Publisert 23. januar 2017


Foto ovenfor (f.v.) Jone Trovåg og Jonas Strisland. Klikk på bildet for høytoppløselig versjon. Fri bruk.

"Vi hadde håpet å få møte studenter i Vest-Sahara og lære om undertrykkelsen de lever under mens de studerer og etter at utdanningsløpet deres er ferdig", sier Jonas Strisland, leder Norsk Studentorganisasjons Velferds- og likestillingpolitisk komité, til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Sammen med Jone Trovåg, som fram til nyttår var leder av Studenttinget ved NTNU, skulle de i morges reise til territoriet territoriet som Marokko okkuperer for å sette søkelys på den glemte konflikten.

Men klokken halv fem i morges, norsk tid, sluttet reisen. Politiet kastet dem tilbake til Nord-Marokko.

"Jeg har ikke ord for å beskrive hvor meningsløst det skal være at området er så lukket. Vi fikk ingen mulighet til å forklare oss" sier Trovåg til Støttekomiteen.

"Når saharawiene er ferdigutdannet, reiser de tilbake til de okkuperte områdene der de ser at arbeidsplasser tilfaller folk fra nabolandet Marokko. Det var denne marginaliseringen som vi ønsket å være vitne til", sier Trovåg.

"Blant annet er norske selskaper som Sea Tank Chartering i Bergen med på å støtte opp under okkupasjoen gjennom sine transporter av fiskeolje", sier Strisland.

Rederiet lander 23. januar 2017 en stor last fiskeolje i Frankrike, som de har plukket opp i Vest-Sahara.

De to satte seg på en buss fra Agadir klokken 23:00, 22. januar om kvelden. Klokken 0430 ble de to håndplukket ut av bussen de satt på, tvunget til å forlate bussen som var på vei til Vest-Sahara.

De hadde først fått vite at det var utrygt i territoriet.

"Det havnet fire andre nordmenn i kontrollen samtidig med oss. Vi ble forklart at ingen av oss var velkomne lenger sør", sier Strisland. I bilen som eskorterer dem nordover sitter det også fire ungdomspolitikere fra Grønn Ungdom og Unge Venstre. De ankommer Agadir rundt nitiden nå i formiddag.

Strisland er fra Bergen, mens Trovåg er fra Haugesund, og studerer fysikk i Trondheim.


Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023