Nektet innreise til Vest-Sahara på grunn av 'dårlig vær'
Article image
En gruppe på seks nordmenn, blant dem fem medlemmer og tillitsvalgte i LO-forbundet Industri Energi, ble klokken 23:50 norsk tid, 22. januar, kastet ut av Sør-Marokko. Politiet sa at det var dårlig vær i Vest-Sahara.
Publisert 22. januar 2017


Fra høyre: Mattias Bergdal, Vebjørn Steinsholt, Fredrik Sanne Wattum, Kristian Duong, Astrid Öhlund Levåg, Heidi Berge Bergestig. Klikk for høytoppløselig versjon.

"Politiet sa at vi ikke kunne reise sørover fordi det var dårlig vær der", sier Astrid Levåg, medlem i ungdomsutvalget av LO-forbundet Industri Energi. Levåg er fra Bergen og var i en gruppe som ville besøke Vest-Sahara.

Gruppen skulle reise til Vest-Sahara, men ble stoppet i byen Guelmim i Sør-Marokko.

vaeret300.jpgVærmeldingen for Vest-Sahara er i morgen tidlig sol og tretten grader og laber bris fra øst-nordøstlig retning, syv meter i sekundet. På kvelden går det opp til atten grader, og opp til frisk bris. Det er sol alle dager i all overskuelig framtid.

"Vi ble fortalt at det ikke er trygt i Vest-Sahara, og at det er farlig for utlendinger der. Politiet sa vi heller burde dra til Agadir", sier Levåg.

Check-pointen de ble stoppet i ligger på sørsiden av byen Guelmim. Til slutt var det 9 politimenn som sto rundt gruppen.

"Passene og bilen vår ble grundig fotografert", sier Levåg.

"Det er egentlig ganske trist. Vi har så lyst til å dra dit og vise saharawiene at vi støtter dem og for å lære om saken. Men vi har jo ikke nubbesjans til å komme inn", sier Heidi Bergestig, 1. nestleder i Industri Energi studentutvalg. Dette var andre gang hun forsøkte seg inn til territoriet. Også i fjor ble hun stoppet i Sør-Marokko.

"Det er et stort brudd på folkeretten. Få vet hva som skjer i territoriet. De kaster til og med ut FN-styrkene. Hvilket land gjør egentlig sånt?", sier Bergestig.

Dette er fjerde gruppe som ble kastet ut av Vest-Sahara siste to døgn.

I gruppen var:
  • Astrid Levåg, fra Bergen, Renserimedarbeider, medlem i ungdomsutvalget av Industri Energi.
  • Heidi Berge Bergestig, fra Notodden, 1. nestleder i Industri Energis studentutvalg, student i statsvitenskap og menneskerettigheter.
  • Kristian Duong, fra Moss, medlem i Industri Energis ungdomsutvalg
  • Mattias Bergdal, fra Malvik og Vinjeøra, prosesstekniker, studentmedlem i Industri Energi
  • Vebjørn Steinsholt, fra Lardal og Trondheim, Studentmedlem i Industri Energi,
  • Fredrik Sanne Wattum, fra Spydeberg, student i historie



  • Nyheter

    Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

    Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

    04. februar 2024

    Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

    I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

    10. januar 2024

    Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

    “Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

    08. januar 2024

    Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

    Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

    19. desember 2023