Marokkansk politi kastet Unge Høyre og KrFU ut av Sør-Marokko
Article image

Fire ungdomspolitikere fra Unge Høyre og Kristelig Folkepartis Ungdom ble kl. 16:30 i dag stoppet av marokkansk politi, og nektet innreise til okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 22. januar 2017

Klikk på bildene for høytoppløselig versjon. Kan brukes fritt.

"Det er håpløst. Politiet ga oss ingen grunner, men sa bare at nordmenn og svensker er uønsket i Sør-Marokko", uttalte Kristian Sveistrup som sitter i internasjonalt utvalg i KrFU. 

Gruppen på fire reiste fra Agadir i en leiebil i morges, og ankom en marokkansk politikontroll helt sør i Marokko, ved Tan Tan, klokken fire søndag ettermiddag. Støttekomiteen snakket med gruppen på telefon da de ble nektet videre reise sørover klokken halv fem. 

"Vi skulle reise til Vest-Sahara for å se hvordan Marokko undertrykker den saharawiske befolkningen. Det er uforståelig at norske selskaper ikke følger norske myndigheters frarådning mot næringsliv i territoriet. Vest-Saharas folk har rett på dette landet, og til å få disponere sine egne ressurser slik de selv ønsker", sier Rolf-Jonas Ringen Kristiansen, som er leder av Østfold Unge Høyre og på femteplass på partiets Østfold-listen for kommende Stortingsvalg. 

"Man blir jo litt maktesløs. Det er ubegripelig at vi ikke får kjøre videre uten forklaring. Det tilsier at myndighetene prøver å sensurere det som skjer i Vest-Sahara, sier Snorre Sandberg, styremedlem i Akershus Høyres studenter. 

De forklarer at det var 9 politimenn i uniform og sivil som nektet dem videre reise. 

"Noen av dem snakket engelsk, men de fikk ikke lov av sine sjefer å snakke med oss", sier Daniel Fladvad, AU-medlem i Akershus Unge Høyre, som forklarte at gruppen nå kommer til å protestere overfor marokkanske myndigheter. 

uhkrfu1_280.jpg

De siste ukene har internasjonale medier dekket anløpet av det norske fartøyet Key Bay, som eies av rederiet Gezina fra Farsund, og chartret av et lite selskap med navn Sea Tank Chartering i Bergen. Sea Tank står for milliontransporter ut av territoriet av fiskeolje, og et deres fartøy har akkurat anløpt Frankrike. 

Sjekk Google nyhetssøk om den norske kontroversen siste uken. 

I fjor ble leder av Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, tatt av marokkansk politi og deportert fra territoriet

På bildet (t.v.): Snorre Sandberg, Daniel Fladvad, Kristian Sveistrup, Rolf-Jonas Ringen Kristiansen.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023