Nordmenn nektes innreise til okkuperte Vest-Sahara
Article image
Etter å ha blitt kastet ut av byen Smara i okkuperte Vest-Sahara, nektes en gruppe på fire nordmenn også å reise inn til andre byer i det okkuperte territoriet.
Publisert 21. januar 2017


I ettermiddag ble fire nordmenn kastet ut fra byen Smara i okkuperte Vest-Sahara. Politiet sa de var velkommen til en hvilken som helst annen by i nærheten, bare de kom seg så fort som mulig ut av Smara.

Etter tre timers kjøring, kom gruppen til det lille kyststedet El Ouatia i Sør-Marokko. De sjekket inn på et hotell, og planla å reise til El Aaiun i Vest-Sahara morgenen etter.

Dette gikk imidlertid ikke.

For kl 21:30 fikk gruppen besøk på hotellet av lokale myndigheter.

"En dresskledd mann kom til oss, introduserte seg som sjefen for distriktet, og sa at vi hadde forbud mot å reise sør for der vi var", sier Mari Fjermedal i Rød Ungdom til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

"Han sa vi godt kunne reise til steder som Tan Tan, Guelmim, Agadir, eller lenger nord, men bare ikke sørover", forklarer Fjermedal.

Det betyr at det 21. januar har blitt utvist seks nordmenn fra Vest-Sahara.

Gruppen hadde planer om å møte saharawisk sivilsamfunn for å snakke om de norske selskapene Sea Tank Chartering og Gezina som bryter UDs frarådning mot næringsliv i Vest-Sahara. Rederiene er ansvarlige for en stor transport av fiskeolje fra de okkuperte områdene av Vest-Sahara til Frankrike.

Bildet ovenfor er tatt av saharawiske aktivister i Smara, som observerte deportasjonen av nordmennene. Se lokal dekning av hendelsen her.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022