Nordmenn nektes innreise til okkuperte Vest-Sahara
Article image
Etter å ha blitt kastet ut av byen Smara i okkuperte Vest-Sahara, nektes en gruppe på fire nordmenn også å reise inn til andre byer i det okkuperte territoriet.
Publisert 21. januar 2017


I ettermiddag ble fire nordmenn kastet ut fra byen Smara i okkuperte Vest-Sahara. Politiet sa de var velkommen til en hvilken som helst annen by i nærheten, bare de kom seg så fort som mulig ut av Smara.

Etter tre timers kjøring, kom gruppen til det lille kyststedet El Ouatia i Sør-Marokko. De sjekket inn på et hotell, og planla å reise til El Aaiun i Vest-Sahara morgenen etter.

Dette gikk imidlertid ikke.

For kl 21:30 fikk gruppen besøk på hotellet av lokale myndigheter.

"En dresskledd mann kom til oss, introduserte seg som sjefen for distriktet, og sa at vi hadde forbud mot å reise sør for der vi var", sier Mari Fjermedal i Rød Ungdom til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

"Han sa vi godt kunne reise til steder som Tan Tan, Guelmim, Agadir, eller lenger nord, men bare ikke sørover", forklarer Fjermedal.

Det betyr at det 21. januar har blitt utvist seks nordmenn fra Vest-Sahara.

Gruppen hadde planer om å møte saharawisk sivilsamfunn for å snakke om de norske selskapene Sea Tank Chartering og Gezina som bryter UDs frarådning mot næringsliv i Vest-Sahara. Rederiene er ansvarlige for en stor transport av fiskeolje fra de okkuperte områdene av Vest-Sahara til Frankrike.

Bildet ovenfor er tatt av saharawiske aktivister i Smara, som observerte deportasjonen av nordmennene. Se lokal dekning av hendelsen her.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021