Marokkansk politi kastet nordmenn ut fra Smara i Vest-Sahara
Article image

Åtte marokkanske politibiler eskorterte fire nordmenn ut fra byen Smara i okkuperte Vest-Sahara i ettermiddag.

Publisert 21. januar 2017

Bildet over kan lastes ned i høytoppløselig versjon ved å klikke på det. Fra venstre: Jor Hjulstad Tvedt, Mari Fjermedal, Eva Benedikte Skogli, Marthe Jæger Tangen. 

Marokkansk politi møtte mannsterke opp da en gruppe på fire nordmenn ankom byen Smara øst i okkuperte Vest-Sahara. 

"Det er urettferdig og provoserende å bli utsatt for. Man blir sint. Det var veldig klart at politiet ikke ville vi skulle snakke med saharawiene vi skulle besøke", sier Marthe Jæger Tangen, i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon til Støttekomiteen

"Det var tøft å forlate aktivistene som ønsket å ta oss til sine hjem. En av saharawiene kom bort til oss å sa at det vi opplevde er 'den marokkanske okkupasjonens hverdagsansikt'", sier hun.

Få minutter etterpå var det rett på vei ut. 
 

Ms. Mari Fjermedal: "Okey, we will leave. But can we go from here to El Aaiun?"
In charge of the police: "Okey, go to Tan Tan, and after that you can continue to El Aaiún, Dakhla, your choice..." "Vi ble eksortert ut av åtte sivile politibiler med sotete vinduer", forklarer Jor Hjulstad Tvedt i Rød Ungdom, fra leiebilen. De kjører nå i retning Tan Tan i Sør-Marokko, hvor de ventes å ankomme ved 1800-tiden norsk tid, 21. januar.

I tillegg til Tangen og Tvedt, bestod gruppen av ytterligere to ungdomspolitikere i Rød Ungdom. De ankom Smara kl. 1400 i dag, 21. januar, med leiebil fra Sør-Marokko. De ble oppsøkt av politiet og fikk passene konfiskert få minutter etter at de ankom. 

200 kilometer lenger vest i territoriet, i hovedstaden El Aaiun, ble en annen norsk gruppe kastet ut klokken 1230 i dag av marokkansk politi. Akkurat som i tilfellet i El Aaiun tidligere i dag, fikk denne gruppen ikke vite hvorfor de ikke var velkommen i byen. 

"Dere er velkommen til en hvilken som helst annen by, bare ikke her", forklarte politiet, og understreket at de bare ikke kunne dra til Smara, og heller ikke kunne benytte veien som går i vestlig retning mot El Aaiun. Den eneste veien ut av Smara som de kunne kjøre på, var i retning Marokko. 

"Vi fikk i dag virkelig et innblikkk i hvor vanskelig det er for saharawiske aktivister å få kontakt med omverdenen og hvor vanskelig deres kamp må være. Vi fikk kjenne på en liten del av undertrykkelsen som de opplever hver dag", sier Tangen i Changemaker.

Ingen av politimennene ønsket å identifisere seg ved navn. En av dem viste et politiskilt, men han ønsket heller ikke å fortelle navnet.

De fire ønsket å ha samtaler med saharawier om folkeavstemingen og om de to norske selskapene Sea Tank Chartering og Gezina som i disse dager bryter UDs frarådning mot næringsliv i Vest-Sahara ved å transportere fiskeolje til Frankrike. 

De fire som ble kastet ut er:
-Marthe Jæger Tangen, Changemaker, 22 år fra Moss, student i Oslo.
-Jor Hjulstad Tvedt, Rød Ungdom, 22 år, student fra Oslo og sentralstyremedlem i RU. 
-Mari Fjermedal Rød Ungdom, 22 år, gardsarbeider fra fra Iveland i Aust-Agder
-Eva Benedikte Skogli, Rød Ungdom, fra Grimstad, 20 år, student i samfunnsgeografi på Blindern.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022