Nordmenn kastet ut av Vest-Sahara
Article image
To nordmenn, blant dem internasjonalt ansvarlig i Rød Ungdom, ble for få minutter siden hentet inn av marokkansk politi i okkuperte Vest-Sahara. Oppdatering kl. 1230: de kastes nå ut av territoriet.
Publisert 21. januar 2017


Bildet ovenfor kan fås høytoppløselig ved å klikke på det. Til fri bruk

Internasjonalt ansvarlig i Rød Ungdom, Peder Østring, og hans reisefølge Sofie Brunvoll i ble klokken 11:40 i dag innbragt av politiet i byen El Aaiun i okkuperte Vest-Sahara.

"Sju politimenn kom til huset der vi møtte lokale saharawier. De kom inn og konfiskerte passene våre og ba oss følge dem", sier Peder Østring til Støttekomiteen for Vest-Sahara kl. 11:44 i dag, 21. januar.

De to reiste til territoriet for å snakke med saharawier om folkeavstemningen som folket har rett på. Deler av territoriet er okkupert av Marokko siden 1975.

Østring forteller at en moped - med det som kan ha vært en spaner - hadde fulgt etter dem til det saharawiske hjemmet.

"Det ene dekket på leiebilen vår hadde også blitt punktert mens vi var inne på besøk hos saharawiene. Nå kjører vi etter politimennene", sier Brunvoll. Politimennene var sivilkledd.

De to nordmennene ankom El Aaiun i går kveld, og overnattet på et lokalt hotell. I morges, da de ble tatt av politiet, hadde de møte med en forening for saharawiske kvinner og barn, Saharawi Observatory for Women and Children.

Sofie Brunvoll (21) er fra Moss og studerer medievitenskap på UiO. Peder Østring (22) er fra Namdalseid.

Oppdatering kl. 12:20: Nordmennene var fulgt av to politibiller. De hadde da stoppet på et verksted for å reparere dekket på leiebilen de kjørte i. Dekket hadde blitt punktert mens de satt på møte samme morgen.

Oppdatering kl. 12:30 Gruppen er nå beordret ut av Vest-Sahara. Støttekomiteen overvar - over telefon - samtalen mellom Brunvoll og politibetjenter i sjekk-pointen utenfor El Aaiun by. POlitibetjentene nektet å svare på hvorfor de var kastet ut.

"Kan vi komme tilbake i morgen?" spurte Brunvoll betjenten. "Nei", svarte politiet. "Hvorfor ikke?", repliserte Brunvoll. "Ordre", svarte politimannen.

De to fortalte til Støttekomiteen at de nå planlegger å reise til Rabat for å møte det marokkanske innenriksdepartementet for å få en forklaring på deportasjonen.
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023