Norsk fartøy med kontroversiell last fra okkuperte Vest-Sahara
Article image

Finansavisen skriver i dag at de norske rederiene Gezina og Sea Tank Chartering frakter fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara inn i EU.

Publisert 10. september 2016

Støttekomiteen for Vest-Sahara har i flere år fulgt den norske involveringen i produksjon av fiskeolje i okkuperte Vest-Sahara og i transportene ut derfra. 

Tidligere gikk opptil 95% av fiskeoljen laget i det okkuperte området til Norge - men den handelen stoppet i 2010 etter avsløringer fra SVT Uppdrag Granskning og NRK Brennpunkt. 

I 2014 skrev Støttekomiteen rapporten Occupation and Omega 3, som avdekker hvordan de to rederiene Sea Tank og Gezina hadde videreført transportene til Frankrike etter at den norske importen stoppet. Imidlertid har det vært stille fra den fronten på et par år. Fram til nå. 

Fartøyet Key Bay, registrert i Gibraltar, anløp Vest-Sahara denne uken og reiste ut av territoriet sent torsdag kveld. 

Bergensselskapet Sea Tank Chartering bekrefter til Finansavisen i dag at fartøyet har anløpt Vest-Sahara.

- Vi kan ikke gå inn i en politisk konflikt, sa selskapet, som var ansvarlig for å ha sendt fartøyet inn på oppdrag i konfliktområdet. 

Sea Tank uttalte at dette var selskapets andre slike transport i år, noe som virker å være riktig ut fra kartleggingen Støttekomiteen foretar. 

Daglig leder Geir Bredo Larsen i Gezina AS, som eier fartøyet, sier til Finansavisen at de ikke kan styre hvor skipet seiler.

- Hele vår flåte er utleid på bareboat-kontrakter. Det gjør oss til et slags leasingselskap. Det er selskapene som leier skipene som står for den kommersielle og tekniske driften og bemanningen, uttalte Larsen.

UD fraråder næringsliv i Vest-Sahara, et territorium som har vært delvis okkupert av nabolandet Marokko siden 1975. Halve befolkningen er kastet på flukt. 
 

Nyheter

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022