Norsk fartøy med kontroversiell last fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Finansavisen skriver i dag at de norske rederiene Gezina og Sea Tank Chartering frakter fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara inn i EU.
Publisert 10. september 2016


Støttekomiteen for Vest-Sahara har i flere år fulgt den norske involveringen i produksjon av fiskeolje i okkuperte Vest-Sahara og i transportene ut derfra.

Tidligere gikk opptil 95% av fiskeoljen laget i det okkuperte området til Norge - men den handelen stoppet i 2010 etter avsløringer fra SVT Uppdrag Granskning og NRK Brennpunkt.

I 2014 skrev Støttekomiteen rapporten Occupation and Omega 3, som avdekker hvordan de to rederiene Sea Tank og Gezina hadde videreført transportene til Frankrike etter at den norske importen stoppet. Imidlertid har det vært stille fra den fronten på et par år. Fram til nå.

Fartøyet Key Bay, registrert i Gibraltar, anløp Vest-Sahara denne uken og reiste ut av territoriet sent torsdag kveld.

Bergensselskapet Sea Tank Chartering bekrefter til Finansavisen i dag at fartøyet har anløpt Vest-Sahara.

– Vi kan ikke gå inn i en politisk konflikt, sa selskapet, som var ansvarlig for å ha sendt fartøyet inn på oppdrag i konfliktområdet.

Sea Tank uttalte at dette var selskapets andre slike transport i år, noe som virker å være riktig ut fra kartleggingen Støttekomiteen foretar.

Daglig leder Geir Bredo Larsen i Gezina AS, som eier fartøyet, sier til Finansavisen at de ikke kan styre hvor skipet seiler.

- Hele vår flåte er utleid på bareboat-kontrakter. Det gjør oss til et slags leasingselskap. Det er selskapene som leier skipene som står for den kommersielle og tekniske driften og bemanningen, uttalte Larsen.

UD fraråder næringsliv i Vest-Sahara, et territorium som har vært delvis okkupert av nabolandet Marokko siden 1975. Halve befolkningen er kastet på flukt.
Nyheter

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021

Derfor er åpenhetsloven viktig

Stortinget har vedtatt en ny lov som forplikter selskapene å fortelle om sine menneskerettighetsvurderinger. Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer mer åpenhet fra bedriftene som bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara.

16. juni 2021

Følg norsk podkast om Vest-Sahara

I april 2021 lanserte vi en podkast om Afrikas siste koloni - på norsk. 

11. mai 2021