Oljefondet dumper kjempesummer fra okkuperte Vest-Sahara
Article image

Gode nyheter! I dag har Oljefondet kastet ut aksjer verdt en halv milliard kroner fra selskaper som leter etter olje utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 28. juni 2016

Norges Bank annonserte i dag at de har ekskludert to selskaper fra sine porteføljer, amerikanske Kosmos Energy og skotske Cairn Energy. Årsaken er at det er en "uakseptabel risiko for at selskapene medvirker til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer".

De to selskapene deler en lisens for oljeleting utenfor kysten av det okkuperte territoriet. Det var disse to selskapene som sto bak tidenes første oljeboring i Vest-Sahara i 2014 til 2015. 

Akkurat oljeletingen til Kosmos og Cairn har nådd norske medier flere ganger de siste årene. Det ble slått stort opp i norske medier da det ble kjent at de to norske selskapene Aker Solutions og National Oilwell Varco i Norge sto bak byggingen av boreskipet som skulle brukes til oppdraget. Aker svarte til NRK at de ikke ville bistå ytterligere med fartøyet inntil operasjonen i de okkuperte områdene var overstått. 

Se Etikkrådets 15 sider lange vurdering av de to selskapenes oljeleting her (eller last ned på norsk og engelsk). 

Etikkrådet bygger i all hovedsak på en tilsvarende eksklusjonssak i 2005, og trekker opp utviklingen i viktige rettslige analyser som har funnet sted siden den gang. 

31. desember 2015 hadde fondet plassert 338 millioner kroner i Cairn Energy, noe som tilsvarte hele 2,85 prosent av aksjene. Investeringen i Kosmos var på 137,7 millioner, eller 0,78% av aksjene. Totalt var verdien på de to selskapene ved nyttår på 472 millioner kroner. 

Kosmos og Cairn uttrykte til Reuters i dag at de var skuffet over Oljefondets beslutning. "Vi har brukt betydelig tid på bakken og arbeidet med lokale folk for å forstå deres synspunkter", sa en Kosmos-representant. (Det kan legges til at dette er marokkanske foreninger Kosmos har alliert seg med for å få denne forståelsen).

Kosmos har også lansert en egen propagandanettside som feilrepresenterer folkeretten og FN-dokumenter

Oljefondet annonserte tidligere i år at de har ekskludert San Leon, som drev oljeboring onshore. Nå er det bare ett oljeselskap i Vest-Sahara igjen i Oljefondporteføljen, Glencore PLC, med to lisenser i Vest-Sahara. Den norske investeringen der er på hele 2,5 milliarder kroner. 

Les mer om Kosmos-aktivitetene i rapporten Platform for Conflict som Støttekomiteen skrev få uker før selskapet startet den første boringen. Støttekomiteen fikk dokumentert boreskipet i Namibia, da det var ferdigbygget, og på vei til Vest-Sahara (Se mateialet på BBC). Støttekomiteen for Vest-Sahara har arbeidet i dokumentasjon av Kosmos Energys operasjoner helt siden de gikk inn i blokken i 2006. 

Se pressemelding på Norges Banks nettsider

Les hva som skjedde med saharawiske Alouat da han demonstrerte på egenhånd mot Kosmos Energy foran sitt eget hus. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024