Oljefondet dumper kjempesummer fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Gode nyheter! I dag har Oljefondet kastet ut aksjer verdt en halv milliard kroner fra selskaper som leter etter olje utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 28. juni 2016


Norges Bank annonserte i dag at de har ekskludert to selskaper fra sine porteføljer, amerikanske Kosmos Energy og skotske Cairn Energy. Årsaken er at det er en "uakseptabel risiko for at selskapene medvirker til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer".

De to selskapene deler en lisens for oljeleting utenfor kysten av det okkuperte territoriet. Det var disse to selskapene som sto bak tidenes første oljeboring i Vest-Sahara i 2014 til 2015.

Akkurat oljeletingen til Kosmos og Cairn har nådd norske medier flere ganger de siste årene. Det ble slått stort opp i norske medier da det ble kjent at de to norske selskapene Aker Solutions og National Oilwell Varco i Norge sto bak byggingen av boreskipet som skulle brukes til oppdraget. Aker svarte til NRK at de ikke ville bistå ytterligere med fartøyet inntil operasjonen i de okkuperte områdene var overstått.

Bli medlem av Støttekomiteen
tn_finn.jpg
Synes du jobben vi gjør for Vest-Saharas folk er viktig? Bli medlem av Støttekomiteen!
Les mer
Se Etikkrådets 15 sider lange vurdering av de to selskapenes oljeleting her (eller last ned på norsk og engelsk).

Etikkrådet bygger i all hovedsak på en tilsvarende eksklusjonssak i 2005, og trekker opp utviklingen i viktige rettslige analyser som har funnet sted siden den gang.

31. desember 2015 hadde fondet plassert 338 millioner kroner i Cairn Energy, noe som tilsvarte hele 2,85 prosent av aksjene. Investeringen i Kosmos var på 137,7 millioner, eller 0,78% av aksjene. Totalt var verdien på de to selskapene ved nyttår på 472 millioner kroner.

Kosmos og Cairn uttrykte til Reuters i dag at de var skuffet over Oljefondets beslutning. "Vi har brukt betydelig tid på bakken og arbeidet med lokale folk for å forstå deres synspunkter", sa en Kosmos-representant. (Det kan legges til at dette er marokkanske foreninger Kosmos har alliert seg med for å få denne forståelsen).

Kosmos har også lansert en egen propagandanettside som feilrepresenterer folkeretten og FN-dokumenter.

Oljefondet annonserte tidligere i år at de har ekskludert San Leon, som drev oljeboring onshore. Nå er det bare ett oljeselskap i Vest-Sahara igjen i Oljefondporteføljen, Glencore PLC, med to lisenser i Vest-Sahara. Den norske investeringen der er på hele 2,5 milliarder kroner.

Les mer om Kosmos-aktivitetene i rapporten Platform for Conflict som Støttekomiteen skrev få uker før selskapet startet den første boringen. Støttekomiteen fikk dokumentert boreskipet i Namibia, da det var ferdigbygget, og på vei til Vest-Sahara (Se mateialet på BBC). Støttekomiteen for Vest-Sahara har arbeidet i dokumentasjon av Kosmos Energys operasjoner helt siden de gikk inn i blokken i 2006.

Se pressemelding på Norges Banks nettsider.

Les hva som skjedde med saharawiske Alouat da han demonstrerte på egenhånd mot Kosmos Energy foran sitt eget hus.
Nyheter

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021

Derfor er åpenhetsloven viktig

Stortinget har vedtatt en ny lov som forplikter selskapene å fortelle om sine menneskerettighetsvurderinger. Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer mer åpenhet fra bedriftene som bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara.

16. juni 2021

Følg norsk podkast om Vest-Sahara

I april 2021 lanserte vi en podkast om Afrikas siste koloni - på norsk. 

11. mai 2021