DNB svartelistet selskaper i okkuperte Vest-Sahara
Article image
DNB har nylig annonsert at de har kastet ut fem selskaper aktive i olje- og fosfatplyndringen i okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 24. juni 2016


En liste publisert på DNBs nettsider 5. mai 2016 redegjør for at DNB har svartelistet 124 selskaper for brudd på bankens etiske retningslinjer.

Av disse er ti kastet ut på grunn av menneskerettigheter - hvorav fem er aktive i okkuperte Vest-Sahara:

 • Potash Corp of Saskatchewan er et kanadisk gjødselskap som i mange tiår har figurert som den største importøren fra Vest-Sahara. I 2015 var de den største importøren globalt. Selskapet ble kastet ut av Oljefondet i 2011.
 • Innophos Holdings, et amerikanskregistrert selskap med gjødselproduksjon i Mexico, har i flere tiår importert fra Vest-Sahara, men har avvist å svare på spørsmål om forholdet fra investorer og media. Innophos ble anbefalt ekskludert av Oljefondets etikkråd i 2014.
 • Incitec Pivot, et australsk gjødselselskap som har importert fosfat fra Vest-Sahara i en årrekke. Forrige last selskapet tok inn var på et fartøy nå i juni 2016. En lang rekke fond har ekskludert selskapet, Oljefondet er ikke blant dem.
 • San Leon Energy er et lite irsk selskap registrert i London, som er operatør på to oljelisenser i okkuperte Vest-Sahara. Selskapet ble kastet ut av oljefondet nylig. Videoen til høyre viser tusener av flyktninger som demonstrerte mot San Leons oljeboring i Vest-Sahara i 2015, den første boringen onshore i Vest-Saharas okkupasjonshistorie.

  Til slutt, det mest kontroversielle selskapet av de alle:

 • Office Cherifien des Phosphates (OCP), som er det statlige marokkanske fosfatselskapet, som driver operasjonene i Vest-Sahara. Etter 40 års plyndring av en gruve i Vest-Sahara, har de nå tømt hele det øverste laget av den mest verdifulle fosfatsteinen. Selv om OCP er statseid, er det børsregistrert i Irland, og det er dermed mulig å kjøpe obligasjoner i selskapet.

  Vil du støtte arbeidet vi gjør med å grave fram selskaper i okkuperte Vest-Sahara, publisere artikler og rapporter på www.wsrw.org og veilede investorer i hele verden? Bli medlem!Les mer om fosfatplyndringen i rapporten P for Plunder som Støttekomiteen skriver årlig i samarbeid med vår internasjonale forening Western Sahara Resource Watch.

  OCP er en av finansieringskildene til USAs presidentkandidat Hillary Clinton, som er en svært nær venn av det marokkanske kongedømmet og kongefamilien. Clinton tilbringer ofte feriene i Marokko og har uttrykt støtte til Marokkos tilnærming til konflikten.

  Ett av DNBs fond har fra tidligere også ekskludert det franske selskapet Total, som nå er tilbake i varmen fra flere investorer etter at de trakk seg fra Vest-Sahara i desember.

  KLP annonserte for eksempel denne uken at de igjen godtar investeringer i Total.

  Også Storebrand publiserte nylig sin førstekvartalsrapportfor i år, der det framkommer at de har ekskludert mer eller mindre de samme selskapene.

  DNB-eksklusjonslisten kan også lastes ned her.
 • Nyheter

  Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

  Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

  09. juli 2021

  FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

  Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

  01. juli 2021

  Derfor er åpenhetsloven viktig

  Stortinget har vedtatt en ny lov som forplikter selskapene å fortelle om sine menneskerettighetsvurderinger. Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer mer åpenhet fra bedriftene som bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara.

  16. juni 2021

  Følg norsk podkast om Vest-Sahara

  I april 2021 lanserte vi en podkast om Afrikas siste koloni - på norsk. 

  11. mai 2021