Landesorg i Vest-Sahara, presidenten død
Article image
Vest-Saharas president Mohamed Abdelaziz er død, 68 år gammel.
Publisert 04. juni 2016


Mohamed Abdelaziz døde 31. mai 2016 etter flere års sykdom.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som for få måneder siden besøkte flyktningleirene uttrykte i en pressemelding sine kondolanser, og understreket hvordan "Abdelaziz var en sentral skikkelse i søken etter en løsning på Vest-Sahara-konflikten".

Det var under Abdelaziz's post at den saharawiske legitime frigjøringskampen gikk over til en diplomatisk kamp for anerkjennelse og FN-ledet folkeavstemning.

Presidenten ble gravlagt på stedet Bir Lehlu i de frigjorte områdene av Vest-Sahara, som er stedet hvor Vest-Sahara-republikken ble formelt erklært i 1976, og som er av tung symbolverdi for saharawiene.

Etter 40 dagers landesorg er det meningen at frigjøringsbevegelsen Polisario skal velge en ny leder. Inntil da er det parlamentets president, Khatri Addouh, som fungerer som president og Polisario-generalsekretær.

Også den Afrikanske Union, og stater som Irland, har sendt kondolanser til Vest-Sahara. Foran Den afrikanske unions hovedsete i Addis Abeba flagget Vest-Sahara-republikken med halv stang.

Bildene nedenfor viser først Abdelaziz's ankomst til flyktningleirene, og nederst hans grav.


abdelaziz_body_509.jpg

abdelaziz_grav3_400.jpg

abdelaziz_grav1_509.jpg

abdelaziz_grav2_509.jpg


afrikanske_union_509.jpg
Nyheter

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022

Saharawiske politiske fanger sultestreiker

Siden 1. april har to saharawiske politiske fanger sultestreiket i protest mot forferdelige fengselsforhold.

20. april 2022