Landesorg i Vest-Sahara, presidenten død
Article image
Vest-Saharas president Mohamed Abdelaziz er død, 68 år gammel.
Publisert 04. juni 2016


Mohamed Abdelaziz døde 31. mai 2016 etter flere års sykdom.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som for få måneder siden besøkte flyktningleirene uttrykte i en pressemelding sine kondolanser, og understreket hvordan "Abdelaziz var en sentral skikkelse i søken etter en løsning på Vest-Sahara-konflikten".

Det var under Abdelaziz's post at den saharawiske legitime frigjøringskampen gikk over til en diplomatisk kamp for anerkjennelse og FN-ledet folkeavstemning.

Presidenten ble gravlagt på stedet Bir Lehlu i de frigjorte områdene av Vest-Sahara, som er stedet hvor Vest-Sahara-republikken ble formelt erklært i 1976, og som er av tung symbolverdi for saharawiene.

Etter 40 dagers landesorg er det meningen at frigjøringsbevegelsen Polisario skal velge en ny leder. Inntil da er det parlamentets president, Khatri Addouh, som fungerer som president og Polisario-generalsekretær.

Også den Afrikanske Union, og stater som Irland, har sendt kondolanser til Vest-Sahara. Foran Den afrikanske unions hovedsete i Addis Abeba flagget Vest-Sahara-republikken med halv stang.

Bildene nedenfor viser først Abdelaziz's ankomst til flyktningleirene, og nederst hans grav.


abdelaziz_body_509.jpg

abdelaziz_grav3_400.jpg

abdelaziz_grav1_509.jpg

abdelaziz_grav2_509.jpg


afrikanske_union_509.jpg
Nyheter

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022