Landesorg i Vest-Sahara, presidenten død
Article image
Vest-Saharas president Mohamed Abdelaziz er død, 68 år gammel.
Publisert 04. juni 2016


Mohamed Abdelaziz døde 31. mai 2016 etter flere års sykdom.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som for få måneder siden besøkte flyktningleirene uttrykte i en pressemelding sine kondolanser, og understreket hvordan "Abdelaziz var en sentral skikkelse i søken etter en løsning på Vest-Sahara-konflikten".

Det var under Abdelaziz's post at den saharawiske legitime frigjøringskampen gikk over til en diplomatisk kamp for anerkjennelse og FN-ledet folkeavstemning.

Presidenten ble gravlagt på stedet Bir Lehlu i de frigjorte områdene av Vest-Sahara, som er stedet hvor Vest-Sahara-republikken ble formelt erklært i 1976, og som er av tung symbolverdi for saharawiene.

Etter 40 dagers landesorg er det meningen at frigjøringsbevegelsen Polisario skal velge en ny leder. Inntil da er det parlamentets president, Khatri Addouh, som fungerer som president og Polisario-generalsekretær.

Også den Afrikanske Union, og stater som Irland, har sendt kondolanser til Vest-Sahara. Foran Den afrikanske unions hovedsete i Addis Abeba flagget Vest-Sahara-republikken med halv stang.

Bildene nedenfor viser først Abdelaziz's ankomst til flyktningleirene, og nederst hans grav.


abdelaziz_body_509.jpg

abdelaziz_grav3_400.jpg

abdelaziz_grav1_509.jpg

abdelaziz_grav2_509.jpg


afrikanske_union_509.jpg
Nyheter

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021

Derfor er åpenhetsloven viktig

Stortinget har vedtatt en ny lov som forplikter selskapene å fortelle om sine menneskerettighetsvurderinger. Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer mer åpenhet fra bedriftene som bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara.

16. juni 2021

Følg norsk podkast om Vest-Sahara

I april 2021 lanserte vi en podkast om Afrikas siste koloni - på norsk. 

11. mai 2021