Aminatu Haidar er i Oslo
Article image
Vest-Saharas største menneskerettighetsaktivist, Aminatu Haidar, deltar på Oslo Freedom Forum denne uken. Hun håper andre land er like tydelige som Norge.
Publisert 23. mai 2016


Vest-Saharas store menneskerettighets- og ikke-voldsaktivist Aminatu Haidar er på besøk i Oslo denne uken. Haidar har vært flere år i marokkanske fengsler for sitt arbeid og leder menneskerettighetsgruppen CODESA. I morgen, tirsdag, skal hun snakke på Oslo Freedom Forum.

Støttekomiteen møtte henne i dag. Haidar ytret forundring over hvor svakt Sikkerhetsrådet i april reagerte på Marokkos oppførsel overfor FN.

haidar_270.jpg

Aminatu Haidar har blitt utsatt for politivold og tortur flere ganger, hun har blitt deportert fra de okkuperte områdene, og har gjentatte ganger sultestreiket for sitt folks rettigheter. I 2008 vant hun den prestisjetunge Robert F Kennedy Human Rights Award.
-Man kan ikke utvise en slik fleksibilitet og mildhet overfor et land som okkuperer og som bryter de mest grunnleggende menneskerettighetene. Sikkerhetsrådet skulle ha reagert langt sterkere på måten Marokko har gått fram på. Som permanent medlem av Sikkerhetsrådet, legger Frankrike press på de andre statene. Hvis Sikkerhetsrådet fortsetter å adlyde Frankrike vil saharawiene aldri få sine menneskerettigheter og rett til selvbestemmelse innfridd, sier hun.

Hun understreker at det er sjokkerende hvordan rådet unnlot å backe opp Ban Ki-Moon da han ble personangrepet av Marokko.

-Det er ikke noe nytt at Marokko driver store kampanjer mot saharawier, mot sivilsamfunn i utlandet som støtter Vest-Saharas sak, eller overfor stater som forsvarer saharawienes rett til selvbestemmelse. Men at Marokko skal gå til personangrep mot FNs generalsekretær, det er langt fra hva som kan aksepteres. Sikkerhetsrådet skulle reagert langt sterkere. Rådet ser ut til å mangle politisk vilje til å stå opp for folkeretten, sier Haidar.

Hun påpeker også at det er viktig at FNs operasjon i Vest-Sahara får mulighet til å rapportere på overgrepene i territoriet, og hun mener andre land kan se til Norge.

I fjor tok Norges Utenriksminister Børge Brende opp spørsmålet om menneskerettigheter med Marokkos nærmeste allierte, Frankrike, som årlig saboterer Sikkerhetsrådets mulighet til å rapportere på overgrep. Hun sier det er gledelig å høre.

-Norge er et godt eksempel for andre land. Det er på tide at flere stater tar opp dette med Paris. Torturen og ydmykelsene fortsetter, saharawier fengsles vilkårlig, rettsvesenet er ikke uavhengig. Saharawier har levert hundrevis av klager om tortur av politiet, men ingen av dem har blitt behandlet. Samtidig er det en total blokade av territoriet for journalister og internasjonale observatører. Det er helt avgjørende at presset øker mot Frankrike for å akseptere at FN kan overvåke grunnleggende menneskerettigheter i Vest-Sahara.

FNs operasjon i Vest-Sahara er den eneste opprettet siden 70-tallet som ikke har lov til å rapportere på overgrepene de er vitne til. USA, Storbritannia, Norge og Polisario har alle bedt om dette, men det avvises av Marokko og dets nærmeste allierte Frankrike.

Deler av Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 70-tallet.
Nyheter

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022