LO-nestleder går ut mot fransk Vest-Sahara-politikk
Article image

Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, trakk fram Frankrikes rolle av okkupasjonen av Vest-Sahara under sin 1.mai-tale 2016.

Publisert 14. mai 2016

Se utdraget fra Solbakkens tale nedenfor, avholdt i Elverum og Hamar. Solbakken var i de saharawiske flyktningleirene januar 2016. 

"1.mai er også en internasjonal solidaritetsdag, og det er mange som trenger vår solidaritet og støtte. Det skjer undertrykkelser i verden vi knapt hører om.

Koloniveldet i Afrika er avskaffet - tror de fleste. Men slik er det dessverre ikke. Lengst vest i Afrika er det et land som ikke har fått sin frihet - nemlig Vest-Sahara, og kolonimakten er Marokko. Til tross for et utall FN-resolusjoner fortsetter Marokko sin grove voldspregede undertrykking av befolkningen i Vest-Sahara. Mange av saharawiene bor i flyktningleirer ute i ørkenen i Algerie - hvorfra frigjøringsbevegelsen Polesario i 40 år har kjempet en ikkevoldskamp for å få gjennomført den folkeavstemmingen som FN har vedtatt flere ganger. Jeg har selv besøkt leirene og sett hvordan disse menneskene, gjennom 40 år har bygget sitt eget samfunn, mens de venter på at verden skal bidra til å avskaffe Afrikas siste koloni!

Ulike norske regjeringer har støttet FNs krav, men LO krever et mer aktivt og pågående engasjement fra utenriksministeren. Frankrike kan ikke lenger få holde handa over Marokkos grusomheter. 40 år i ørkenen er nok. Det var det for Moses, og det er det for saharawiene"

Last ned hele talen her. 
 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024