LO-nestleder går ut mot fransk Vest-Sahara-politikk
Article image
Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, trakk fram Frankrikes rolle av okkupasjonen av Vest-Sahara under sin 1.mai-tale 2016.
Publisert 14. mai 2016


Se utdraget fra Solbakkens tale nedenfor, avholdt i Elverum og Hamar. Solbakken var i de saharawiske flyktningleirene januar 2016.

"1.mai er også en internasjonal solidaritetsdag, og det er mange som trenger vår solidaritet og støtte. Det skjer undertrykkelser i verden vi knapt hører om.

Koloniveldet i Afrika er avskaffet – tror de fleste. Men slik er det dessverre ikke. Lengst vest i Afrika er det et land som ikke har fått sin frihet – nemlig Vest-Sahara, og kolonimakten er Marokko. Til tross for et utall FN-resolusjoner fortsetter Marokko sin grove
voldspregede undertrykking av befolkningen i Vest-Sahara. Mange av saharawiene bor i flyktningleirer ute i ørkenen i Algerie – hvorfra frigjøringsbevegelsen Polesario i 40 år har kjempet en ikkevoldskamp for å få gjennomført den folkeavstemmingen som FN har vedtatt flere ganger. Jeg har selv besøkt leirene og sett hvordan disse menneskene, gjennom 40 år har bygget sitt eget samfunn, mens de venter på at verden skal bidra til å avskaffe Afrikas siste koloni!

Ulike norske regjeringer har støttet FNs krav, men LO krever et mer aktivt og pågående engasjement fra utenriksministeren. Frankrike kan ikke lenger få holde handa over Marokkos grusomheter. 40 år i ørkenen er nok. Det var det for Moses, og det er det for saharawiene"

Last ned hele talen her.
Nyheter

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021

Derfor er åpenhetsloven viktig

Stortinget har vedtatt en ny lov som forplikter selskapene å fortelle om sine menneskerettighetsvurderinger. Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer mer åpenhet fra bedriftene som bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara.

16. juni 2021

Følg norsk podkast om Vest-Sahara

I april 2021 lanserte vi en podkast om Afrikas siste koloni - på norsk. 

11. mai 2021