LO-nestleder går ut mot fransk Vest-Sahara-politikk
Article image

Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, trakk fram Frankrikes rolle av okkupasjonen av Vest-Sahara under sin 1.mai-tale 2016.

Publisert 14. mai 2016

Se utdraget fra Solbakkens tale nedenfor, avholdt i Elverum og Hamar. Solbakken var i de saharawiske flyktningleirene januar 2016. 

"1.mai er også en internasjonal solidaritetsdag, og det er mange som trenger vår solidaritet og støtte. Det skjer undertrykkelser i verden vi knapt hører om.

Koloniveldet i Afrika er avskaffet - tror de fleste. Men slik er det dessverre ikke. Lengst vest i Afrika er det et land som ikke har fått sin frihet - nemlig Vest-Sahara, og kolonimakten er Marokko. Til tross for et utall FN-resolusjoner fortsetter Marokko sin grove voldspregede undertrykking av befolkningen i Vest-Sahara. Mange av saharawiene bor i flyktningleirer ute i ørkenen i Algerie - hvorfra frigjøringsbevegelsen Polesario i 40 år har kjempet en ikkevoldskamp for å få gjennomført den folkeavstemmingen som FN har vedtatt flere ganger. Jeg har selv besøkt leirene og sett hvordan disse menneskene, gjennom 40 år har bygget sitt eget samfunn, mens de venter på at verden skal bidra til å avskaffe Afrikas siste koloni!

Ulike norske regjeringer har støttet FNs krav, men LO krever et mer aktivt og pågående engasjement fra utenriksministeren. Frankrike kan ikke lenger få holde handa over Marokkos grusomheter. 40 år i ørkenen er nok. Det var det for Moses, og det er det for saharawiene"

Last ned hele talen her. 
 

Nyheter

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022