Raftoprisvinner Daddach anholdt i kveld
Article image
Tidligere vinner av Raftoprisen, Sidi Mohamed Daddach, satt fredag kveld i et to timer langt avhør hos marokkansk politi fordi han skulle besøke en saharawi som døde i håndjern forrige uke.
Publisert 22. april 2016


Daddach og tre andre ledende saharawiske aktivister hadde tatt seg fra Vest-Saharas hovedstad El Aaiun til den sørmarokkanske Guelmim hvor de planla å møte familien til Brahim Saika, som døde 15. april.

Fredag ettermiddag klokken halv seks ble imidlertid følget anholdt av politiet og tatt med til Guelmim politistasjon.

Støttekomiteen for Vest-Sahara snakket med Daddach på telefon kl. 2230 fredag kveld norsk tid. Da satt han i bilen på vei sørover tilbake inn i de okkuperte områdene.

"Avhøret varte i to timer, om hva jeg skulle gjøre i byen. Vi ble fortalt at vi ikke var velkomne i Guelmim, og at vi hadde fem minutter på oss for å forlate byen", sier Daddach på telefon fra bilen han sitter i.

Han forteller at han også ble spurt om hans relasjon til avdøde Brahim Saika.

Bilen Daddach sitter i nå forfølges av en marokkansk politibil.

Daddach vant Raftoprisen i Bergen i 2002, etter å ha blitt løslatt etter 24 år i marokkanske fengsler. 14 av årene på dødscelle.

Saika som døde 15. april hadde blitt torturert under pågripelsen, og innledet en sultestreik i protest. Til slutt døde han, mens han fortsatt lå lenket til sykesengen i Guelmim.
Nyheter

Har MOWI og Salmar rent mel i posen?

To av Norges største oppdrettsselskaper enda ikke svart på spørsmål om bærekraft og opprinnelse av fiskefôret de bruker.

26. september 2023

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023