Raftoprisvinner Daddach anholdt i kveld
Article image
Tidligere vinner av Raftoprisen, Sidi Mohamed Daddach, satt fredag kveld i et to timer langt avhør hos marokkansk politi fordi han skulle besøke en saharawi som døde i håndjern forrige uke.
Publisert 22. april 2016


Daddach og tre andre ledende saharawiske aktivister hadde tatt seg fra Vest-Saharas hovedstad El Aaiun til den sørmarokkanske Guelmim hvor de planla å møte familien til Brahim Saika, som døde 15. april.

Fredag ettermiddag klokken halv seks ble imidlertid følget anholdt av politiet og tatt med til Guelmim politistasjon.

Støttekomiteen for Vest-Sahara snakket med Daddach på telefon kl. 2230 fredag kveld norsk tid. Da satt han i bilen på vei sørover tilbake inn i de okkuperte områdene.

"Avhøret varte i to timer, om hva jeg skulle gjøre i byen. Vi ble fortalt at vi ikke var velkomne i Guelmim, og at vi hadde fem minutter på oss for å forlate byen", sier Daddach på telefon fra bilen han sitter i.

Han forteller at han også ble spurt om hans relasjon til avdøde Brahim Saika.

Bilen Daddach sitter i nå forfølges av en marokkansk politibil.

Daddach vant Raftoprisen i Bergen i 2002, etter å ha blitt løslatt etter 24 år i marokkanske fengsler. 14 av årene på dødscelle.

Saika som døde 15. april hadde blitt torturert under pågripelsen, og innledet en sultestreik i protest. Til slutt døde han, mens han fortsatt lå lenket til sykesengen i Guelmim.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022