Raftoprisvinner Daddach anholdt i kveld
Article image
Tidligere vinner av Raftoprisen, Sidi Mohamed Daddach, satt fredag kveld i et to timer langt avhør hos marokkansk politi fordi han skulle besøke en saharawi som døde i håndjern forrige uke.
Publisert 22. april 2016


Daddach og tre andre ledende saharawiske aktivister hadde tatt seg fra Vest-Saharas hovedstad El Aaiun til den sørmarokkanske Guelmim hvor de planla å møte familien til Brahim Saika, som døde 15. april.

Fredag ettermiddag klokken halv seks ble imidlertid følget anholdt av politiet og tatt med til Guelmim politistasjon.

Støttekomiteen for Vest-Sahara snakket med Daddach på telefon kl. 2230 fredag kveld norsk tid. Da satt han i bilen på vei sørover tilbake inn i de okkuperte områdene.

"Avhøret varte i to timer, om hva jeg skulle gjøre i byen. Vi ble fortalt at vi ikke var velkomne i Guelmim, og at vi hadde fem minutter på oss for å forlate byen", sier Daddach på telefon fra bilen han sitter i.

Han forteller at han også ble spurt om hans relasjon til avdøde Brahim Saika.

Bilen Daddach sitter i nå forfølges av en marokkansk politibil.

Daddach vant Raftoprisen i Bergen i 2002, etter å ha blitt løslatt etter 24 år i marokkanske fengsler. 14 av årene på dødscelle.

Saika som døde 15. april hadde blitt torturert under pågripelsen, og innledet en sultestreik i protest. Til slutt døde han, mens han fortsatt lå lenket til sykesengen i Guelmim.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021