Ban Ki-Moon ber om full retur av FN-styrke i Vest-Sahara
Article image
For en måned siden utviste Marokko deler av FN-operasjonen fra okkuperte Vest-Sahara. I sin rapport til Sikkerhetsrådet i går sier FNs generalsekretær at det vil sette en farlig presendens om styrken ikke får returnere.
Publisert 19. april 2016


I går avleverte Ban Ki-Moon sin årlige rapport o Vest-Sahara, to uker på overtid. Rapporten ytrer bekymring over at Marokko kunne utvise deler av FN-operasjonen i Vest-Sahara.

"I call on the Security Council to restore and support the mandated role of MINURSO, uphold peacekeeping standards and the impartiality of the United Nations, and, most importantly, avoid setting a precedent for United Nations peacekeeping operations around the world."

Marokko utviste en del av FNs personell fra "kongedømmet". Selv om FN ikke anerkjenner Marokkos suverenitet over Vest-Sahara, trakk de ut personellet som hadde blitt utvist.

Frankrike - Marokkos nære allierte - har for vane å blokkere det meste av konstruktive forslag i Sikkerhetsrådet. Frankrike forhindret blant annet å gi Ban Ki-Moon ryggdekning da Marokko startet kampanje mot generalsekretæren i mars. Ban Ki-Moon sier det kan bli ny krig om styrken kollapser. Frankrike og de andre statene i Sikkerhetsrådet skal bestemme seg for hva de gjør med operasjonen før utgangen av april.

Rapporten ytrer også bekymring over at Marokko kan ha brutt våpenhvilen da de skjøt og drepte en saharawi på den andre siden av muren som de har bygget.

Følg FNs behandling av Vest-Sahara-konflikten i vår blogg.
Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023