Ban Ki-Moon ber om full retur av FN-styrke i Vest-Sahara
Article image
For en måned siden utviste Marokko deler av FN-operasjonen fra okkuperte Vest-Sahara. I sin rapport til Sikkerhetsrådet i går sier FNs generalsekretær at det vil sette en farlig presendens om styrken ikke får returnere.
Publisert 19. april 2016


I går avleverte Ban Ki-Moon sin årlige rapport o Vest-Sahara, to uker på overtid. Rapporten ytrer bekymring over at Marokko kunne utvise deler av FN-operasjonen i Vest-Sahara.

"I call on the Security Council to restore and support the mandated role of MINURSO, uphold peacekeeping standards and the impartiality of the United Nations, and, most importantly, avoid setting a precedent for United Nations peacekeeping operations around the world."

Marokko utviste en del av FNs personell fra "kongedømmet". Selv om FN ikke anerkjenner Marokkos suverenitet over Vest-Sahara, trakk de ut personellet som hadde blitt utvist.

Frankrike - Marokkos nære allierte - har for vane å blokkere det meste av konstruktive forslag i Sikkerhetsrådet. Frankrike forhindret blant annet å gi Ban Ki-Moon ryggdekning da Marokko startet kampanje mot generalsekretæren i mars. Ban Ki-Moon sier det kan bli ny krig om styrken kollapser. Frankrike og de andre statene i Sikkerhetsrådet skal bestemme seg for hva de gjør med operasjonen før utgangen av april.

Rapporten ytrer også bekymring over at Marokko kan ha brutt våpenhvilen da de skjøt og drepte en saharawi på den andre siden av muren som de har bygget.

Følg FNs behandling av Vest-Sahara-konflikten i vår blogg.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022