Storebrand svartelistet fire selskaper pga Vest-Sahara
Article image
Storebrand har utelukket tre selskaper som kjøper inn fosfat fra okkuperte Vest-Sahara. I fjor hadde de også kastet ut Total, som den gang lette etter olje i territoriet.
Publisert 26. mars 2016


Bli medlem av Støttekomiteen
tn_finn.jpg
Setter du pris på jobben vi gjør for Vest-Saharas folk? Bli medlem av Støttekomiteen!
Les mer
For første gang har Storebrand publisert en liste over selskaper som de har har utelukket fra sitt investeringsunivers av etiske grunner. Eksklusjonslisten ble publisert i fjor høst, men det er først nylig at Støttekomiteen for Vest-Sahara ble oppmerksom på listen. Storebrand har i en rekke år arbeidet med nettopp spørsmålet om Vest-Sahara, men uten at konklusjonene har vært kjent for kunder og offentligheten. Det er det nå.

På den publiserte listen framkommer fire selskaper som ble ekskludert på grunn av deltakelse i plyndringen av Vest-Sahara: det franske oljeselskapet Total, i tillegg til gjødselselskapene Agrium fra Canada, PotashCorp fra USA/Canada og Incitec Pivot fra Australia.

En representant fra Storebrand bekreftet for Støttekomiteen at alle fire eksklusjoner ble gjort på grunn av Vest-Sahara. Det ble også påpekt at eksklusjonen av Total ble reversert etter at det franske selskapet i desember 2015 trakk seg fra videre oljeleting i territoriet.

Listen viser også at det sveitsiske selskapet Glencore er utelukket. Dette er imidlertid ikke på grunn av Vest-Sahara. "Glencore er utelukket på annet grunnlag – men Vest-Sahara saken er registrert og skal behandles dersom de andre sakene blir ryddet opp", skrev Storebrand.

Etter at total trakk seg fra videre arbeid i territoriet, er de gjenværende børsregistrerte oljeselskapene i Vest-Sahara følgende: Kosmos Energy, Cairn Energy, Glencore PLC og San Leon Energy. Sistnevnte ble kastet ut av Oljefondet tidligere i år. Stadig flere investorer stiller spørsmål ved etikken ved investeringer i oljeletingen i territoriet, som legger til rette for en senere ulovlig oljeproduksjon.

Fram til Storebrand publiserte eksklusjonslisten har det ikke vært kjent hvilke selskaper de har unnlatt å investere i. Den publiserte listen er fra tredjekvartal 2015, mens framtidige lister er ventet å legges ut her.

Allerede i 2002, kort etter at Marokko inngikk de første oljelisensene i Vest-Sahara, engasjerte Storebrand seg i spørsmålet om investeringsobjekters engasjementer i Vest-Sahara. Storebrand var på den tiden en av de største aksjonærene i det norske seismikkselskapet TGS-Nopec som kartla havbunnen utenfor Vest-Sahara på oppdrag for nettopp Total og Kerr-McGee. Storebrand truet med å selge aksjene i selskapet om de ikke trakk seg fra territoriet. På et Storebrand-seminar om bedrifters samfunnsansvar i 2003 understreket den daværende norske UD-statssekretæren Vidar Helgesen de problematiske aspektene ved TGS-Nopecs oljeleting i Vest-Sahara. Presset fra Storebrand overfor TGS-Nopec hadde konsekvenser, og TGS-Nopec trakk seg ut. Siden den gang har altså Storebrand fulgt spørsmålet med lupe. Men det er først nå at omfanget av eksklusjoner er kjent for øvrigheten.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021