I dag besøker Ban Ki-Moon de saharawiske flyktningleirene
Article image

For første gang skal FNs Generalsekretær besøke de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

Publisert 05. mars 2016

Foto ovenfor: generalsekretærene i FN og i Vest-Saharas frigjøringsbevegelse Polisario. 

Besøket kommer på et kritisk tidspunkt i FNs arbeid for avkoloniseringen av Vest-Sahara. 

Marokko har de siste tre årene nektet å delta i direkte forhandlinger. Denne uken har marokansk militære også drept en sivil saharawi i den demilitariserte buffersonen langs muren som Marokko bygget gjennom det okkuperte territoriet. 

Ban Ki-Moon var ikke velkommen av den marokkanske kongen til å besøke okkuperte Vest-Sahara eller Marokko. Det er uvanlig at FNs generalsekretær med det ikke får møte en FN-operasjon han selv er sjef for. 

FNs arbeid for å få partene til å samtale nærmer seg et punkt som grenser til det komiske. 

I frustrasjon over Marokkos mangel på samarbeidsvilje, annonserte spesialutsending Christopher Ross i april 2014 i sin rapport til Sikkerhetsrådet at "If […] no progress occurs before April 2015, the time will have come to engage the members of the Council in a comprehensive review of the framework that it provided for the negotiating process in April 2007." 

Men forhindringene har bare gått feil vei siden.

I 2014-2015 nektet de både FNs spesialrepresentant Kim Bolduc å starte opp i Vest-Sahara, og Spesialutsending Ross ble også nektet innreise på høsten 2014

Året fram til våren 2015 ble derfor ansett som et tapt år. 

Men det fortsatte ikke med det. Høsten 2015 forhindret Marokko på ny FNs spesialutsending adgang til Vest-Sahara, og uttrykte tydelig at de ikke var interessert i å forhandle, noe Polisario uttrykte at på sin side ønsket. 

Fra høsten 2015 ble det så snakk om at Ban Ki-Moon skulle besøke regionen for å sparke nytt liv i samtalene. Marokko trenerte besøket, og insisterte til slutt på at måtte komme i juli 2016, etter at FNs Sikkerhetsråd hadde hatt sin årlige Vest-Sahara-diskusjon i slutten av april. 

I april i år skal Moon rapportere til Sikkerhetsrådet for siste gang om Vest-Sahara-saken. Han går av som FN-sjef ved nyttår. Så blir det å se om Ban Ki-Moon vil ytre kritikk mot Marokkos sabotasje og igangsette en evaluering av Sikkerhetsrådets beslutning fra 2007 om å starte forhandlinger. 

Selv om fredsforhandligene vil være hovedtema for besøket, er det ventet at også den humanitære situasjonen vil diskuteres, i tillegg til menneskerettigheter. Polisario arbeider for at FN-operasjonen som er i flyktningleirene og i de okkuperte områdene skal få rapportere på menneskerettighetsovergrep. Dette nekter Marokko og dets allierte Frankrike å godta. 

Human Rights Watch ba i en uttalelse i går om at skjebnen til tre yngre saharawiske kvinner i flyktningleirene også skal tas opp med Polisario. De tre kvinnene, som alle er myndige, ønsker å reise til Spania, men nektes av sine respektive familier. HRW ber Ban Ki-Moon om å ta opp med Polisario hvordan man kan få en løsning på disse sakene. 
 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024