Kim Runar er anholdt av politi i okkuperte Vest-Sahara
Article image
Politiet kom seg inn i huset han gjemte seg i og har nå anholdt ham. Av de 68 som forsøkte å komme seg til Vest-Sahara denne uken er nå sistemann på vei ut. Kim Runar Gjelstenli ble intervjuet på NRK Urix i går. Oppdatering: utvises mot Agadir.
Publisert 20. januar 2016


Kl. 1330 norsk tid ble huset som Kim Runar Gjelstenli gjemte seg omringet av sivilkledt og unformert politi. Det var et stort politioppbud, 10 politibiler kom til stedet.

Personen som leder alle sikkerhetstjenestene i El Aaiun var tilstede og ledet anholdelsen.

Først forsøkte politiet å bryte seg med inn makt, og med det ødela inngangsdøra. De lyktes ikke i første forsøk å komme inn, men huseieren overtalte det saharawiske vertskapet om å slippe inn politiet.

nrk_urix_350.jpg«Politiet konfiskerte Gjelstenlis pass og tok ham med på politistasjonen», sier en saharawi som Støttekomiteen var i kontakt med kl. 1400 i dag. Anholdelsen skjedde ca kl. 1350.

Gjelstenli var intervjuet på NRK Urix i går, 19. januar.
Vertskapet insiterte på å få være med Gjelstenli til politistasjonen, men han ble dyttet vekk og nektet. Han er fra tidligere handicappet og har nå vondt i benet fra politiets framgangsmåte.

«Hvis noe nå skjer med meg eller med vår organisasjon er det utelukkende okkupasjonsmaktens skyld», appellerte han.

I kaoset som oppsto gjenglemte Gjelstenli sin telefon, slik at han per nå ikke er tilgjengelig.

Oppdatering kl. 18:00:
Støttekomiteen for Vest-Sahara har fått oplysninger om at Gjelstenli er deportert i retning Agadir, slik 67 andre utlendinger har blitt de siste tre dagene.


Gjelstenli ankom El Aaiun noen dager før flere andre nordmenn forsøkte seg inn i det okkuperte territoriet, med et fly Las Palmas 15. januar. Han ble kjent med flyplassjefen, og fikk omvisninger i El Aaiun, den samme byen som 67 av 68 andre utenlandske besøkende har blitt utvist fra.

Støttekomiteen for Vest-Sahara antar at anholdelse har to mulige forklaringer. Enten at saharawier på bakken har snakket for mye. Eller at de har resonnert seg fram til hans tilstedeværelse på grunn av mediedekningen i Norge siste døgnet.
Vi har ikke telefonnummeret til den lokale polisitstasjonen, men prøver å skaffe det.

Kim Runar er altså den 68. personen av 68 innreisende som er kastet ut siden søndag.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021