Fem nye nordmenn anholdt
Article image

Fem nordmenn er stoppet i en politikontroll på vei inn til Vest-Sahara og nektet videre reise. Mens politiet har låst bilen deres inn i en garasje, befinner gruppen deres seg på et hotell under marokkansk overvåkning.

Publisert 18. januar 2016

Fra venstre: Frida Johansen, Priya Bains, Kristin Iversen, Urte Sniaukstaite og Sara Shafighi.

De fem ble stoppet ved femtiden i ettermiddag i en politikontroll ved byen Tan Tan helt sør i Marokko. Der ble de avhørt i to timer før de ble ledet til et hotell i byen. 

Gruppen fikk valget mellom å kjøre hele veien tilbake til Agadir på natten, eller å forbli på det overvåkete hotellet. Helt siden de ble stoppet har sivilkledde politimenn fulgt dem. De er også tilstede på hotellet. Å fortsette turen sørover inn i Vest-Sahara var uaktuelt, ifølge politiet.

"Det har vært hundre nordmenn her den siste tiden som har skapt en situasjon som gjør at dere ikke kan dra videre sørover", uttalte mannen i politikontrollen. 

"Mens vi snakket med politibetjentene, kom en fyr i dress kjørende og stoppet ved siden av oss. Han kom ut av bilen og sa 'Dont search for problems. You are in Morocco'. Så dro han igjen", sier Priya Bains fra Trondheim.

"Vi er nå ute på en liten spasertur i byen, politiet følger etter oss konstant", sier Urte Sniaukstaite til Støttekomiteen.

Politiet har låst bilen inn i en garasje til i morgen. Da planlegger de fem å kjøre tilbake til Agadir. Gruppen består av tre elever ved Åsane Folkehøgskole, og to studenter på NTNU. En av de fem er både norsk og litauisk statsborger. 

De fem ønsket å snakke med saharawier om FNs arbeid for en folkeavstemning for det saharawiske folk. FNs opeasjon for en folkeavstemning ble etablert i 1991, men avstemningen er fortsatt ikke hold. FN regner Vest-Sahara som det siste uløste koloniterrioriet i Afrika, og har vedtatt mer enn 100 resolusjoner om selvbestemmelse. 

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022