Fem nye nordmenn anholdt
Article image

Fem nordmenn er stoppet i en politikontroll på vei inn til Vest-Sahara og nektet videre reise. Mens politiet har låst bilen deres inn i en garasje, befinner gruppen deres seg på et hotell under marokkansk overvåkning.

Publisert 18. januar 2016

Fra venstre: Frida Johansen, Priya Bains, Kristin Iversen, Urte Sniaukstaite og Sara Shafighi.

De fem ble stoppet ved femtiden i ettermiddag i en politikontroll ved byen Tan Tan helt sør i Marokko. Der ble de avhørt i to timer før de ble ledet til et hotell i byen. 

Gruppen fikk valget mellom å kjøre hele veien tilbake til Agadir på natten, eller å forbli på det overvåkete hotellet. Helt siden de ble stoppet har sivilkledde politimenn fulgt dem. De er også tilstede på hotellet. Å fortsette turen sørover inn i Vest-Sahara var uaktuelt, ifølge politiet.

"Det har vært hundre nordmenn her den siste tiden som har skapt en situasjon som gjør at dere ikke kan dra videre sørover", uttalte mannen i politikontrollen. 

"Mens vi snakket med politibetjentene, kom en fyr i dress kjørende og stoppet ved siden av oss. Han kom ut av bilen og sa 'Dont search for problems. You are in Morocco'. Så dro han igjen", sier Priya Bains fra Trondheim.

"Vi er nå ute på en liten spasertur i byen, politiet følger etter oss konstant", sier Urte Sniaukstaite til Støttekomiteen.

Politiet har låst bilen inn i en garasje til i morgen. Da planlegger de fem å kjøre tilbake til Agadir. Gruppen består av tre elever ved Åsane Folkehøgskole, og to studenter på NTNU. En av de fem er både norsk og litauisk statsborger. 

De fem ønsket å snakke med saharawier om FNs arbeid for en folkeavstemning for det saharawiske folk. FNs opeasjon for en folkeavstemning ble etablert i 1991, men avstemningen er fortsatt ikke hold. FN regner Vest-Sahara som det siste uløste koloniterrioriet i Afrika, og har vedtatt mer enn 100 resolusjoner om selvbestemmelse. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024