Fem nye nordmenn anholdt
Article image

Fem nordmenn er stoppet i en politikontroll på vei inn til Vest-Sahara og nektet videre reise. Mens politiet har låst bilen deres inn i en garasje, befinner gruppen deres seg på et hotell under marokkansk overvåkning.

Publisert 18. januar 2016

Fra venstre: Frida Johansen, Priya Bains, Kristin Iversen, Urte Sniaukstaite og Sara Shafighi.

De fem ble stoppet ved femtiden i ettermiddag i en politikontroll ved byen Tan Tan helt sør i Marokko. Der ble de avhørt i to timer før de ble ledet til et hotell i byen. 

Gruppen fikk valget mellom å kjøre hele veien tilbake til Agadir på natten, eller å forbli på det overvåkete hotellet. Helt siden de ble stoppet har sivilkledde politimenn fulgt dem. De er også tilstede på hotellet. Å fortsette turen sørover inn i Vest-Sahara var uaktuelt, ifølge politiet.

"Det har vært hundre nordmenn her den siste tiden som har skapt en situasjon som gjør at dere ikke kan dra videre sørover", uttalte mannen i politikontrollen. 

"Mens vi snakket med politibetjentene, kom en fyr i dress kjørende og stoppet ved siden av oss. Han kom ut av bilen og sa 'Dont search for problems. You are in Morocco'. Så dro han igjen", sier Priya Bains fra Trondheim.

"Vi er nå ute på en liten spasertur i byen, politiet følger etter oss konstant", sier Urte Sniaukstaite til Støttekomiteen.

Politiet har låst bilen inn i en garasje til i morgen. Da planlegger de fem å kjøre tilbake til Agadir. Gruppen består av tre elever ved Åsane Folkehøgskole, og to studenter på NTNU. En av de fem er både norsk og litauisk statsborger. 

De fem ønsket å snakke med saharawier om FNs arbeid for en folkeavstemning for det saharawiske folk. FNs opeasjon for en folkeavstemning ble etablert i 1991, men avstemningen er fortsatt ikke hold. FN regner Vest-Sahara som det siste uløste koloniterrioriet i Afrika, og har vedtatt mer enn 100 resolusjoner om selvbestemmelse. 

Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023