"Nordmenn og svensker får ikke oppholde seg i Marokko"
Article image
Fire nordmenn ble klokken 16 nektet innreise til Vest-Sahara helt sør i Marokko, og beordret av politiet om å reise tilbake til Agadir der de kom fra. Begrunnelsen de fikk var spesiell. Tallet på folk som de siste to døgnene er blitt nektet innreise til - eller utvist fra - territoriet er dermed oppe i 67. Av de var det 60 nordmenn.
Publisert 19. januar 2016


Fire nordmenn ble klokken 1600, tirsdag ettermiddag, nektet adgang til Vest-Sahara, ved grensen sør i Marokko. De ble beordret av politiet til å reise tilbake til Agadir.

Samtalen med politiet på checkpointen ved Guelmim er direkte sitert nedenfor:

Politi: "Det er ikke tillatt å oppholde seg i Marokko"
Andreas: "For nordmenn?"
Politi: "For normenn og svensker, ja"

De fire reisende reiste sørover i leiebil fra Agadir. I skrivende stund er de på vei nordover, eskortert av politiet.

De fire er Mathias Melø Haugen, Nils Eivind Holth Landrø, Håvard Røsæg og Andreas Lillebråten. Gruppen hadde planer om å diskutere saken om selvbestemmelse og folkeavstemning med Saharawier i de okkuperte områdene.

Marokkansk krav på territoriet er avvist av den Den Internasjonale Domstolen i Haag og ingen av verdens stater støtter dette kravet.

Antallet personer som har blitt deportert - eller nektet adgang til territoriet - fra Vest-Sahara de siste to døgnene er nå nådd 67.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021