"Nordmenn og svensker får ikke oppholde seg i Marokko"
Article image
Fire nordmenn ble klokken 16 nektet innreise til Vest-Sahara helt sør i Marokko, og beordret av politiet om å reise tilbake til Agadir der de kom fra. Begrunnelsen de fikk var spesiell. Tallet på folk som de siste to døgnene er blitt nektet innreise til - eller utvist fra - territoriet er dermed oppe i 67. Av de var det 60 nordmenn.
Publisert 19. januar 2016


Fire nordmenn ble klokken 1600, tirsdag ettermiddag, nektet adgang til Vest-Sahara, ved grensen sør i Marokko. De ble beordret av politiet til å reise tilbake til Agadir.

Samtalen med politiet på checkpointen ved Guelmim er direkte sitert nedenfor:

Politi: "Det er ikke tillatt å oppholde seg i Marokko"
Andreas: "For nordmenn?"
Politi: "For normenn og svensker, ja"

De fire reisende reiste sørover i leiebil fra Agadir. I skrivende stund er de på vei nordover, eskortert av politiet.

De fire er Mathias Melø Haugen, Nils Eivind Holth Landrø, Håvard Røsæg og Andreas Lillebråten. Gruppen hadde planer om å diskutere saken om selvbestemmelse og folkeavstemning med Saharawier i de okkuperte områdene.

Marokkansk krav på territoriet er avvist av den Den Internasjonale Domstolen i Haag og ingen av verdens stater støtter dette kravet.

Antallet personer som har blitt deportert - eller nektet adgang til territoriet - fra Vest-Sahara de siste to døgnene er nå nådd 67.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022