Svensk-norsk duo kastet ut fra Sør-Marokko - ville til Vest-Sahara
Article image
En svensk og en norsk statsborger ble kastet ut fra byen Guelmim i morges, på vei til okkuperte Vest-Sahara. "Dra tilbake til landet dere er fra", fikk de to høre.
Publisert 18. januar 2016


"De sa det var 'nye regler' og at det nå var et forbudt område", sier Tove Liljeholm til Støttekomiteen for Vest-Sahara på telefon fra bussen hun sitter i.

Reisefølget på to, Tove Liljeholm og Anne Hilde Hagland, ble beordret ut av bussen de satt i klokken 03:15 i morges. Deretter fikk de beskjed om å ta ut bagasjen, før de ble sendt tilbake mot Agadir i en bil.

"De sa strengt at vi må dra tilbake til Agadir og deretter tilbake til de lendene dere er fra", sier Tove Liljeholm.

"Det var opplagt at de kom inn i bussen for å hente oss ut. De tok først passene våre. Vi sa vi ville besøke sør-Marokko, men det hjalp ikke", sier Haugland.

Liljeholm er 28 år og fra Stockholm, Jobber i Ung Vänster, hvor hun også sitter i forbudsstyret.

Anne Hilde Haugland er tømrer/isolatør fra Haugesund.

De ville reise til Vest-Sahara for å møte saharawiske menneskerettighetsaktivister. Liljeholm hadde spesielt som formål å høre hvordan saharawiene mente om at Sverige har besluttet å ikke anerkjenne Vest-Sahara-republikken.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021