Svensk-norsk duo kastet ut fra Sør-Marokko - ville til Vest-Sahara
Article image
En svensk og en norsk statsborger ble kastet ut fra byen Guelmim i morges, på vei til okkuperte Vest-Sahara. "Dra tilbake til landet dere er fra", fikk de to høre.
Publisert 18. januar 2016


"De sa det var 'nye regler' og at det nå var et forbudt område", sier Tove Liljeholm til Støttekomiteen for Vest-Sahara på telefon fra bussen hun sitter i.

Reisefølget på to, Tove Liljeholm og Anne Hilde Hagland, ble beordret ut av bussen de satt i klokken 03:15 i morges. Deretter fikk de beskjed om å ta ut bagasjen, før de ble sendt tilbake mot Agadir i en bil.

"De sa strengt at vi må dra tilbake til Agadir og deretter tilbake til de lendene dere er fra", sier Tove Liljeholm.

"Det var opplagt at de kom inn i bussen for å hente oss ut. De tok først passene våre. Vi sa vi ville besøke sør-Marokko, men det hjalp ikke", sier Haugland.

Liljeholm er 28 år og fra Stockholm, Jobber i Ung Vänster, hvor hun også sitter i forbudsstyret.

Anne Hilde Haugland er tømrer/isolatør fra Haugesund.

De ville reise til Vest-Sahara for å møte saharawiske menneskerettighetsaktivister. Liljeholm hadde spesielt som formål å høre hvordan saharawiene mente om at Sverige har besluttet å ikke anerkjenne Vest-Sahara-republikken.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022