Ni nordmenn utvises nå fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Etter noen dager med turisme i Vest-Saharas sørligste by Dakhla, er de to nordmennene Kenneth Karijord (t.v.) og Håvard Saanum nå i ferd med å bli utvist fra okkuperte Vest-Sahara. 7 andre studenter er også nettopp utvist.
Publisert 18. januar 2016


"Bagasjen er vekk, og politiet (?) har passene våre. Vi har blitt kjørt et stykke ut av byen over en bro. Fortsatt ingen som vil si hvor vi skal. Ifølge veiskilt er vi på tur til Agadir".

Det skrev Kenneth Karijord i en SMS til Støttekomiteen for Vest-Sahara i morges. En halvtime senere, kl. 1000 norsk tid, hadde han fått beskjed om at han var utvist fra territoriet.

De to hadde først ankommet til Dakhla helt sør i de okkuperte områdene noen dager i forveien for å drive turisme, før de ville møte saharawier i El Aaiun på veien hjem.

Det rakk de ikke. De ble umiddelbart tatt av politiet i det de ankom El Aaiun, og deportert. Nå er de på vei mot Agadir.

Samtidig har sju studenter nettopp meldt at også de er deportert. De ble stoppet av politiet i den siste checkpointen utenfor Vest-Saharas hovedstad. Grunnen de fikk oppgitt var "sikkerhet".

De sju transporteres i en gigantisk rutebuss, med bare de sju studentene ombord.

Den utviste gjengen på sju studenter er Hilde Nord Anglevik (23), Sunniva Folgen Høiskar (20), Mathilde Bålsrud Mjelva (21), Tora Regina Myrvang Deglum (22), Hanna Hagebø Steffenak (20), Maja Fjellvær Thompson (21) og Ulrikke Thomsen (25). Alle er studenter på UiO, unntatt sistnevnte som går på Høgskolen i Hedmark.

saih_lokale_510.jpg
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022