Ni nordmenn utvises nå fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Etter noen dager med turisme i Vest-Saharas sørligste by Dakhla, er de to nordmennene Kenneth Karijord (t.v.) og Håvard Saanum nå i ferd med å bli utvist fra okkuperte Vest-Sahara. 7 andre studenter er også nettopp utvist.
Publisert 18. januar 2016


"Bagasjen er vekk, og politiet (?) har passene våre. Vi har blitt kjørt et stykke ut av byen over en bro. Fortsatt ingen som vil si hvor vi skal. Ifølge veiskilt er vi på tur til Agadir".

Det skrev Kenneth Karijord i en SMS til Støttekomiteen for Vest-Sahara i morges. En halvtime senere, kl. 1000 norsk tid, hadde han fått beskjed om at han var utvist fra territoriet.

De to hadde først ankommet til Dakhla helt sør i de okkuperte områdene noen dager i forveien for å drive turisme, før de ville møte saharawier i El Aaiun på veien hjem.

Det rakk de ikke. De ble umiddelbart tatt av politiet i det de ankom El Aaiun, og deportert. Nå er de på vei mot Agadir.

Samtidig har sju studenter nettopp meldt at også de er deportert. De ble stoppet av politiet i den siste checkpointen utenfor Vest-Saharas hovedstad. Grunnen de fikk oppgitt var "sikkerhet".

De sju transporteres i en gigantisk rutebuss, med bare de sju studentene ombord.

Den utviste gjengen på sju studenter er Hilde Nord Anglevik (23), Sunniva Folgen Høiskar (20), Mathilde Bålsrud Mjelva (21), Tora Regina Myrvang Deglum (22), Hanna Hagebø Steffenak (20), Maja Fjellvær Thompson (21) og Ulrikke Thomsen (25). Alle er studenter på UiO, unntatt sistnevnte som går på Høgskolen i Hedmark.

saih_lokale_510.jpg
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021