Ni nordmenn utvises nå fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Etter noen dager med turisme i Vest-Saharas sørligste by Dakhla, er de to nordmennene Kenneth Karijord (t.v.) og Håvard Saanum nå i ferd med å bli utvist fra okkuperte Vest-Sahara. 7 andre studenter er også nettopp utvist.
Publisert 18. januar 2016


"Bagasjen er vekk, og politiet (?) har passene våre. Vi har blitt kjørt et stykke ut av byen over en bro. Fortsatt ingen som vil si hvor vi skal. Ifølge veiskilt er vi på tur til Agadir".

Det skrev Kenneth Karijord i en SMS til Støttekomiteen for Vest-Sahara i morges. En halvtime senere, kl. 1000 norsk tid, hadde han fått beskjed om at han var utvist fra territoriet.

De to hadde først ankommet til Dakhla helt sør i de okkuperte områdene noen dager i forveien for å drive turisme, før de ville møte saharawier i El Aaiun på veien hjem.

Det rakk de ikke. De ble umiddelbart tatt av politiet i det de ankom El Aaiun, og deportert. Nå er de på vei mot Agadir.

Samtidig har sju studenter nettopp meldt at også de er deportert. De ble stoppet av politiet i den siste checkpointen utenfor Vest-Saharas hovedstad. Grunnen de fikk oppgitt var "sikkerhet".

De sju transporteres i en gigantisk rutebuss, med bare de sju studentene ombord.

Den utviste gjengen på sju studenter er Hilde Nord Anglevik (23), Sunniva Folgen Høiskar (20), Mathilde Bålsrud Mjelva (21), Tora Regina Myrvang Deglum (22), Hanna Hagebø Steffenak (20), Maja Fjellvær Thompson (21) og Ulrikke Thomsen (25). Alle er studenter på UiO, unntatt sistnevnte som går på Høgskolen i Hedmark.

saih_lokale_510.jpg
Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023