Ni nordmenn utvises nå fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Etter noen dager med turisme i Vest-Saharas sørligste by Dakhla, er de to nordmennene Kenneth Karijord (t.v.) og Håvard Saanum nå i ferd med å bli utvist fra okkuperte Vest-Sahara. 7 andre studenter er også nettopp utvist.
Publisert 18. januar 2016


"Bagasjen er vekk, og politiet (?) har passene våre. Vi har blitt kjørt et stykke ut av byen over en bro. Fortsatt ingen som vil si hvor vi skal. Ifølge veiskilt er vi på tur til Agadir".

Det skrev Kenneth Karijord i en SMS til Støttekomiteen for Vest-Sahara i morges. En halvtime senere, kl. 1000 norsk tid, hadde han fått beskjed om at han var utvist fra territoriet.

De to hadde først ankommet til Dakhla helt sør i de okkuperte områdene noen dager i forveien for å drive turisme, før de ville møte saharawier i El Aaiun på veien hjem.

Det rakk de ikke. De ble umiddelbart tatt av politiet i det de ankom El Aaiun, og deportert. Nå er de på vei mot Agadir.

Samtidig har sju studenter nettopp meldt at også de er deportert. De ble stoppet av politiet i den siste checkpointen utenfor Vest-Saharas hovedstad. Grunnen de fikk oppgitt var "sikkerhet".

De sju transporteres i en gigantisk rutebuss, med bare de sju studentene ombord.

Den utviste gjengen på sju studenter er Hilde Nord Anglevik (23), Sunniva Folgen Høiskar (20), Mathilde Bålsrud Mjelva (21), Tora Regina Myrvang Deglum (22), Hanna Hagebø Steffenak (20), Maja Fjellvær Thompson (21) og Ulrikke Thomsen (25). Alle er studenter på UiO, unntatt sistnevnte som går på Høgskolen i Hedmark.

saih_lokale_510.jpg
Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024