Nå: Sju nordmenn deporteres fra Sør-Marokko
Article image
Eva Charlotte Berner fra Fremskrittspartiets Ungdom og Håvard Skogerbø fra Changemaker var to av sju nordmenn som klokken 02:45 mandag morgen ble stoppet av marokkansk politi og deportert nordover fra Sør-Marokko.
Publisert 18. januar 2016


"Politimennene gikk raskt inn i bussen, ned midtgangen og kom rett bort til oss. De beordret oss ut av bussen og fortalte at vi ikke fikk reise lenger", sier Eva Berner, leder av Oslo FpU til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Klokka 02:45 norsk tid ble de satt i en bil og deportert i retning Agadir.

"De forklarte at det var masse terrorister lenger sør. De var veldig bestemte. Det var ikke noe snakk om noe annet", sa Berner til Støttekomiteen.

"Saharawiene er en underrykket folkegruppe. At vi ikke får reise inn til Vest-Sahara forteller meg at menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara sannsynligvis er verre enn som kommer fram offentlig", sier Berner.

Berner reiste med Håvard Skogerbø som studerer utviklingspolitikk på SOAS i London, og er medlem av Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon Changemaker.

6045industrienergi_350.jpgHendelsen skjedde like ved den sørmarokkanske byen Guelmim.

Samtidig med at de to ble tatt ut av bussen og returnert til Agadir, kom fem andre nordmenn kjørende i en bil fra Agadir, retning Vest-Sahara. De fem er tillitsvalgte i ungdomsutvalget til LO-forbundet Industri Energi.

"Vi ble gitt ulike grunner av politiet. Først sa de at det var terrorisme lenger sør. Etterpå endret de forklaring til at det var brann og steinkasting i gatene. Til slutt fikk vi en underlig forklaring om at det var hemmelig grunn til at vi ikke fikk dra dit akkurat nå", sier medlem av ungdomsutvalget, Espen Wennerberg (25) til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

"Politiet forklarte at vi imidlertid var hjertelig velkommen tilbake om en to dagers tid. Etterhvert endret de forklaringen til at vi var velkommen tilbake om to uker", sa Maren Wilhelmsen, leder av Industri Energi ungdom på telefon fra Sør-Marokko.

I tillegg var Marius Holst (21), Heidi Bergestig (23) og Eirik Torblå (27), blant gruppen som ble kastet ut.

Det siste døgnet har dermed åtte norske grupper blitt kastet ut fra Vest-Sahara eller Sør-Marokko av marokkansk politi.

Changemaker, Fremskrittspartiets Ungdom og Industri Energi har i flere år vært engasjert i spørsmålet om Vest-Sahara.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021