Utvist: Gud har bestemt at AUF-nestleder ikke får besøke Vest-Sahara
Article image
Ti nordmenn inkludert AUF-nestleder Emilie Bersaas er akkurat blitt deportert fra Sør-Marokko.
Publisert 18. januar 2016


"Politiet kom inn i bussen og sa at vi måtte ta med alle tingene våre ut. Etterhvert strømmet det til politimenn, de var overalt", sier AUF-nestleder Emilie Bersaas på telefon fra Marokko.

Episoden skjedde kl 0540 i morges i den sørmarokkanske byen Guelmim. AUF-nestlederen satt sammen med to andre norske grupper om bord i samme buss fra Agadir som kjørte sørover i retning okkuperte Vest-Sahara.

"Vi spurte hvorfor, og ingen svarte. De svarte heller ikke på hvem de var. De nektet å identifisere seg med navn", sier Bersaas på telefon fra Marokko.

De forklarte at de ikke hadde noe sted i Agadir å være, men politiet fortalte det var irrelevant.

"Gud har sagt dere ikke kan reise videre" var det endelige svaret fra politiet, sier Bersaas til Støttekomiteen.

Nå er gruppen hennes i en bil kjørende nordover mot Agadir, hvor de er ventet å ankomme en gang ut på ettermiddagen.

14fehordaland5_350.jpgBersaas reiste i følge med en gjeng på fem personer fra Hordaland: Natalie Milde som er vara i bystyret i Bergen og som sitter i Hordaland Aps internasjonale utvalg, Vilde Stokken som er faglig ungdomssekretær i LO Hordaland Beathe Sognnes fra LOs Ungdomsutvalg i Hordaland, samt Kristin Hustrulid og Rikke With Bergseth. Til høyre: Emilie Bersaas' reisefølge på fem.

Også to representanter fra SV satt på samme buss, og møtte samme skjebne: Helga Hustveit og Kai Arne Hustveit.

I tillegg ble Helle Lohnås Engeset og Casper Johansen kastet ut.

Tidligere i morges ble åtte andre nordmenn og en svenske deportert fra Sør-Marokko og Vest-Sahara. I går ble 16 personer deportert fra de okkuperte områdene, hvorav 13 nordmenn.

Ulike grupper som har forsøkt å reise til Vest-Sahara har fått ulike svar fra politiet siste døgnet: På grunn av gatekamper, på grunn av terrorisme, av konfidensielle årsaker som bare politiet vet, fordi kjøretøyene man sitter i ikke har tillatelse til å kjøre så langt sør, fordi man kan gå seg vill i den lille byen El Aaiun, fordi det er hyggeligere i Agadir, fordi man ikke tillater politiske besøk, fordi nye regler har blitt introdusert og fordi det er forbudt.

Den guddommelige årsaken som AUF-nestlederen fikk oppgitt har ikke blitt rapportert om tidligere.

Vest-Sahara er den siste gjenværende kolonien i Afrika, ifølge FN. Folket venter på en folkeavstemning som FN har lovet dem.

Klikk på fotoene for høy oppløsning. Kan brukes fritt. Bildene av Bersaas ble tatt i Vest-Saharas flyktiningleirer i Algerie for en uke siden, og skal krediteres AUF/Kristoffer Klunk.

emiliebersaas_509.jpg

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022