Utvist: Gud har bestemt at AUF-nestleder ikke får besøke Vest-Sahara
Article image
Ti nordmenn inkludert AUF-nestleder Emilie Bersaas er akkurat blitt deportert fra Sør-Marokko.
Publisert 18. januar 2016


"Politiet kom inn i bussen og sa at vi måtte ta med alle tingene våre ut. Etterhvert strømmet det til politimenn, de var overalt", sier AUF-nestleder Emilie Bersaas på telefon fra Marokko.

Episoden skjedde kl 0540 i morges i den sørmarokkanske byen Guelmim. AUF-nestlederen satt sammen med to andre norske grupper om bord i samme buss fra Agadir som kjørte sørover i retning okkuperte Vest-Sahara.

"Vi spurte hvorfor, og ingen svarte. De svarte heller ikke på hvem de var. De nektet å identifisere seg med navn", sier Bersaas på telefon fra Marokko.

De forklarte at de ikke hadde noe sted i Agadir å være, men politiet fortalte det var irrelevant.

"Gud har sagt dere ikke kan reise videre" var det endelige svaret fra politiet, sier Bersaas til Støttekomiteen.

Nå er gruppen hennes i en bil kjørende nordover mot Agadir, hvor de er ventet å ankomme en gang ut på ettermiddagen.

14fehordaland5_350.jpgBersaas reiste i følge med en gjeng på fem personer fra Hordaland: Natalie Milde som er vara i bystyret i Bergen og som sitter i Hordaland Aps internasjonale utvalg, Vilde Stokken som er faglig ungdomssekretær i LO Hordaland Beathe Sognnes fra LOs Ungdomsutvalg i Hordaland, samt Kristin Hustrulid og Rikke With Bergseth. Til høyre: Emilie Bersaas' reisefølge på fem.

Også to representanter fra SV satt på samme buss, og møtte samme skjebne: Helga Hustveit og Kai Arne Hustveit.

I tillegg ble Helle Lohnås Engeset og Casper Johansen kastet ut.

Tidligere i morges ble åtte andre nordmenn og en svenske deportert fra Sør-Marokko og Vest-Sahara. I går ble 16 personer deportert fra de okkuperte områdene, hvorav 13 nordmenn.

Ulike grupper som har forsøkt å reise til Vest-Sahara har fått ulike svar fra politiet siste døgnet: På grunn av gatekamper, på grunn av terrorisme, av konfidensielle årsaker som bare politiet vet, fordi kjøretøyene man sitter i ikke har tillatelse til å kjøre så langt sør, fordi man kan gå seg vill i den lille byen El Aaiun, fordi det er hyggeligere i Agadir, fordi man ikke tillater politiske besøk, fordi nye regler har blitt introdusert og fordi det er forbudt.

Den guddommelige årsaken som AUF-nestlederen fikk oppgitt har ikke blitt rapportert om tidligere.

Vest-Sahara er den siste gjenværende kolonien i Afrika, ifølge FN. Folket venter på en folkeavstemning som FN har lovet dem.

Klikk på fotoene for høy oppløsning. Kan brukes fritt. Bildene av Bersaas ble tatt i Vest-Saharas flyktiningleirer i Algerie for en uke siden, og skal krediteres AUF/Kristoffer Klunk.

emiliebersaas_509.jpg

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021