Leder av Unge Høyre deportert fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Kristian Tonning Riise, lederen av Unge Høyre, ble i dag anholdt av marokkansk politi og kastet ut av okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 18. januar 2016


Vest-Sahara regnes av FN som det siste uløste koloniområdet i Vest-Sahara. Den tidligere spanske kolonien ble i 1975 delvis okkupert av nabolandet Marokko. FN har arbeidet for en folkeavstemning i territoriet, og turen til Unge Høyre-lederen var for å sette søkelys på at folkeavstemningen må gjennomføres.

Unge Høyre har i mange år engasjert seg i spørsmålet om Vest-Sahara, og organisasjonens leder reiste alene med flyet til byen Dakhla helt sør i Vest-Sahara i forgårs.

Der har han intervjuet familien til den saharawiske journalisten Mohamed Banbari som i forrige uke ble dømt til seks års fengsel i en marokkansk domstol.

I går tok han så bussen fra Dakhla til Vest-Saharas hovedstad El Aaiun. I morges, etter en natt på hotell, ble han anholdt i hotellresepsjonen.

"De sa jeg ikke var velkommen her, men ga ikke ytterligere begrunnelser", sier Riise til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Han befinner seg i dette øyeblikk i et kjøretøy på vei mot den sørmarokkanske byen Agadir.

Riise var også i Vest-Sahara i 2012.

Les UHs Vest-Sahara-posisjon her.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021