Leder av Unge Høyre deportert fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Kristian Tonning Riise, lederen av Unge Høyre, ble i dag anholdt av marokkansk politi og kastet ut av okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 18. januar 2016


Vest-Sahara regnes av FN som det siste uløste koloniområdet i Vest-Sahara. Den tidligere spanske kolonien ble i 1975 delvis okkupert av nabolandet Marokko. FN har arbeidet for en folkeavstemning i territoriet, og turen til Unge Høyre-lederen var for å sette søkelys på at folkeavstemningen må gjennomføres.

Unge Høyre har i mange år engasjert seg i spørsmålet om Vest-Sahara, og organisasjonens leder reiste alene med flyet til byen Dakhla helt sør i Vest-Sahara i forgårs.

Der har han intervjuet familien til den saharawiske journalisten Mohamed Banbari som i forrige uke ble dømt til seks års fengsel i en marokkansk domstol.

I går tok han så bussen fra Dakhla til Vest-Saharas hovedstad El Aaiun. I morges, etter en natt på hotell, ble han anholdt i hotellresepsjonen.

"De sa jeg ikke var velkommen her, men ga ikke ytterligere begrunnelser", sier Riise til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Han befinner seg i dette øyeblikk i et kjøretøy på vei mot den sørmarokkanske byen Agadir.

Riise var også i Vest-Sahara i 2012.

Les UHs Vest-Sahara-posisjon her.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022