Leder av Unge Høyre deportert fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Kristian Tonning Riise, lederen av Unge Høyre, ble i dag anholdt av marokkansk politi og kastet ut av okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 18. januar 2016


Vest-Sahara regnes av FN som det siste uløste koloniområdet i Vest-Sahara. Den tidligere spanske kolonien ble i 1975 delvis okkupert av nabolandet Marokko. FN har arbeidet for en folkeavstemning i territoriet, og turen til Unge Høyre-lederen var for å sette søkelys på at folkeavstemningen må gjennomføres.

Unge Høyre har i mange år engasjert seg i spørsmålet om Vest-Sahara, og organisasjonens leder reiste alene med flyet til byen Dakhla helt sør i Vest-Sahara i forgårs.

Der har han intervjuet familien til den saharawiske journalisten Mohamed Banbari som i forrige uke ble dømt til seks års fengsel i en marokkansk domstol.

I går tok han så bussen fra Dakhla til Vest-Saharas hovedstad El Aaiun. I morges, etter en natt på hotell, ble han anholdt i hotellresepsjonen.

"De sa jeg ikke var velkommen her, men ga ikke ytterligere begrunnelser", sier Riise til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Han befinner seg i dette øyeblikk i et kjøretøy på vei mot den sørmarokkanske byen Agadir.

Riise var også i Vest-Sahara i 2012.

Les UHs Vest-Sahara-posisjon her.
Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023