Fire nye nordmenn deporteres nå fra Vest-Sahara
Article image
I morges ble ni nordmenn utvist fra Vest-Sahara. Klokken halv fire norsk tid møtte to ungdomspolitikere fra Grønn Ungdom og to hobbyfotografer fra en skole i Lofoten samme skjebne.
Publisert 17. januar 2016


Margit Fausko (22) fra Hemsedal og Martin Ellingsen (20) fra Raufoss ble klokken 1400 i dag stoppet av marokkansk politi i en politikontroll, og deportert fra okkuperte Vest-Sahara.

De to skulle møte en saharawisk journalist i de okkuperte områdene av Vest-Sahara. Journalisten de skulle møte satt nylig i fengsel i et halvår for sine aktiviteter. Planen var at de skulle lære mer blant annet om fiskeriforvaltningen i okkuperte Vest-Sahara.

"Vi satt der vel i politibua i litt over en times tid. Etter en stund kom to andre nordmenn inn til oss. Etter halvannen time ga de oss en klar beskjed om at vi ikke var her for å drive turisme, og de sa vi skulle tilbake til Agadir", sier Ellingsen på telefon til Støttekomiteen.

Kort tid tidligere hadde to andre nordmenn som gikk på stranden for å ta bilder utenfor hovedstaden blitt plukket opp av politiet.

De to er Mali Røsseth og polske Dagmara Wojtanowicz, som begge er hobbyfotografer, elever på en fotoskole i Vesterålen.

"Stranden er no-go, tydeligvis" sier Mali Røsseth.

"Vi ba spesifikt om en klar forklaring på deportasjonen men de nektet å gi oss", sier Ellingsen til Støttekomiteen.

Ellingsen og Fausko sitter i fylkesstyrene i henholdsvis Oppland Grønn Ungdom og Sør-Trøndelag Grønn Ungdom. Wojtanowicz har bodd i Norge de siste 2,5 årene.

Dette er fjerde og femte norske gruppe som i dag har blitt pågrepet av marokkansk politi på vei inn i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun. Tidligere i dag ble 9 norske studenter deportert.

Landsmøtet til Grønn Ungdom vedtok i fjor en svært sterk posisjon på konflikten. Særlig ytret Grønn Ungdom kritikk over at EU deltar i folkerettsstridige fiskeriaktivitieter i de okkuperte områdene i samarbeid med Marokko.

Nedenfor: Mali Røsseth (tv) og Dagmara Wojtanowicz. Klikk på bildet for høytoppløselig versjon.
malirosseth_350.jpg
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022