Fire nye nordmenn deporteres nå fra Vest-Sahara
Article image
I morges ble ni nordmenn utvist fra Vest-Sahara. Klokken halv fire norsk tid møtte to ungdomspolitikere fra Grønn Ungdom og to hobbyfotografer fra en skole i Lofoten samme skjebne.
Publisert 17. januar 2016


Margit Fausko (22) fra Hemsedal og Martin Ellingsen (20) fra Raufoss ble klokken 1400 i dag stoppet av marokkansk politi i en politikontroll, og deportert fra okkuperte Vest-Sahara.

De to skulle møte en saharawisk journalist i de okkuperte områdene av Vest-Sahara. Journalisten de skulle møte satt nylig i fengsel i et halvår for sine aktiviteter. Planen var at de skulle lære mer blant annet om fiskeriforvaltningen i okkuperte Vest-Sahara.

"Vi satt der vel i politibua i litt over en times tid. Etter en stund kom to andre nordmenn inn til oss. Etter halvannen time ga de oss en klar beskjed om at vi ikke var her for å drive turisme, og de sa vi skulle tilbake til Agadir", sier Ellingsen på telefon til Støttekomiteen.

Kort tid tidligere hadde to andre nordmenn som gikk på stranden for å ta bilder utenfor hovedstaden blitt plukket opp av politiet.

De to er Mali Røsseth og polske Dagmara Wojtanowicz, som begge er hobbyfotografer, elever på en fotoskole i Vesterålen.

"Stranden er no-go, tydeligvis" sier Mali Røsseth.

"Vi ba spesifikt om en klar forklaring på deportasjonen men de nektet å gi oss", sier Ellingsen til Støttekomiteen.

Ellingsen og Fausko sitter i fylkesstyrene i henholdsvis Oppland Grønn Ungdom og Sør-Trøndelag Grønn Ungdom. Wojtanowicz har bodd i Norge de siste 2,5 årene.

Dette er fjerde og femte norske gruppe som i dag har blitt pågrepet av marokkansk politi på vei inn i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun. Tidligere i dag ble 9 norske studenter deportert.

Landsmøtet til Grønn Ungdom vedtok i fjor en svært sterk posisjon på konflikten. Særlig ytret Grønn Ungdom kritikk over at EU deltar i folkerettsstridige fiskeriaktivitieter i de okkuperte områdene i samarbeid med Marokko.

Nedenfor: Mali Røsseth (tv) og Dagmara Wojtanowicz. Klikk på bildet for høytoppløselig versjon.
malirosseth_350.jpg
Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024