Ni nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
Klokken tolv norsk tid ble ni norske og en nederlandsk student plukket ut av bussene de satt på og deportert fra okkuperte Vest-Sahara av marokkansk politi.
Publisert 17. januar 2016


Ovenfor: Studentene Ingrid Rabbe Larsen og Kristin Larsen, hentet ut av bussen i checkpointen før El Aaiun.

De ti ble først stoppet i en marokkansk checkpoint på vei til Vest-Saharas hovedstad El Aaiun klokka ti norsk tid. De ti personene ankom i tre ulike busser.

"Vi ble bedt om å komme ut av bussen og ta med all bagasjen vår", sier UiS-student Inger Rabbe Larsen på telefon fra checkpointen.

De siste to timene har de sittet i tre ulike rom i checkpointen. Bildet til høyre er tatt av saharawiske aktivister kl. 1115 i dag, mens nordmennene fortsatt satt på innsiden av politikontrollen.

checkpoint_17.01.2016_299.jpg"Til slutt ga politiet oss tre grunner til at vi ikke var velkommen til El Aaiun. Én var at vi kan gå oss vill i byen, en annen var at det var hyggeligere for oss å være i Agadir, og en tredje var at vi ikke fikk lov til å komme inn fordi de ikke tillot politiske besøk", sier Inga Riseth, nestleder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) på telefon.

Nå befinner de ti studentene seg i to taxier som politiet har hyret inn, på vei nordover mot Marokko. Alle ti er studenter i Norge, en av de ti er nederlandsk statsborger på NMBU.

Gruppen til SAIH skulle besøke arbeidsløse ferdigutdannete studenter som de siste ukene har protestert mot arbeidsløsheten i byen. Foruten gruppen fra SAIH (se nedenfor), var det en håndfull andre studenter som oså skulle til byen samme dag.

Ingrid Rabbe Larsen er student i sosialt arbeid ved Universitetet i Stavanger og ble kjent med Vest-Sahara-konflikten gjennom sitt verv i ledelsen i Fellesorganisasjonens studentorganisasjon FO-studentene. Larsen skulle besøke et senter for handicappede saharawier i de okkuperte områdene, sammen med sin søster Kristin Larsen, student i psykologi ved NTNU.

De reiste alle med motiv for å sette søkelys på det saharawiske folks rett til en folkeavstemning der de skal kunne bestemme sitt lands framtid.

Vest-Sahara regnes av FN som den siste gjenværende kolonien i Afrika. FN har en operasjon i territoriet som ble sendt dit for å gjennomføre en folkeavstemning. Den ennå ikke blitt avholdt.

saih2016_400.jpg
Gruppen fra Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH):
Inga Marie Nymo Riseth, Aslak Bjørge Hermstad, Martine Jahre, Julie Kristine Wood, Heidi Kristiansen og Kerime Sarai van Opijnen. Sistnevnte er nederlandsk statsborger.




f3c0willochnjaastad_350.jpg
Også to søstre Thea og Amalie Willoch Njaastad ble deportert i dag.
Nyheter

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024

Oversvømmelse i de saharawiske flyktningleirene

Minst 520 familier skal ha blitt evakuert i leiren Dakhla denne uken etter kraftige regnskyll.

24. september 2024

Norsk-eid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Norskeide 'Caroline Theresa' anløp to havner i de okkuperte områdene den siste uken. 

04. september 2024