Innlegg: Norske selskaper i okkupert område
"Verdenssamfunnet må se den urett som blir gjort i Vest-Sahara og få en slutt på okkupasjonen", skriver internasjonal leder i Stavanger Aftenblad 7. januar 2015.
Publisert 26. desember 2015


Leserinnlegget nedenfor er skrevet av Leif Christian Andersen, Internasjonal leder Senterungdommen, i Stavanger Aftenblad, 07.01.2015.


Norske selskaper i okkupert område.

Verdenssamfunnet må se den urett som blir gjort i Vest-Sahara og få en slutt på okkupasjonen.

I 1975 forlot Spania Vest-Sahara etter flere år med okkupasjon. Innbyggerne så frem til at Vest-Sahara endelig skulle bli selvstendig og at de skulle få sin frihet. I stedet rullet marokkanske styrker inn i territoriet, stikk i strid med folkeretten og uttalelser fra Den internasjonale domstolen i Haag. Dette førte til 16 år med væpnet konflikt mellom Vest-Sahara sin frigjøringsbevegelse og marokkanske styrker. I 1991 ble det inngått en våpenhvileavtale som skulle føre til en folkeavstemning om området skulle bli selvstendig eller ikke.

Ingen selvbestemmelse
Dette er nå over to tiår siden, men det har ennå ikke vært folkeavstemming om uavhengighet i Vest-Sahara. Marokko har satt seg på bakbeina, og selv om over 100 resolusjoner fra FN har krevd at Vest-Saharas folk må få rett til selvbestemmelse, fortsetter overgrepene mot det saharawinske folket.

Grove brudd på menneskerettighetene; som trakassering, tortur, overvåking, og innskrenkning av ytringsfrihet, er eksempler på saharawienes hverdag under marokkansk okkupasjon. Samtidig med alle bruddene på menneskerettigheter, tappes Vest-Sahara for de mange naturressursene som landet har, som fisk, fosfat og nå olje og gass.

Frarådet investeringer
Den internasjonale bevisstheten rundt de etiske problemene med investeringer i de okkuperte områdene er økende og flere utenlandske selskaper har trukket seg ut. Norge har tidligere frarådet norsk næringsliv å investere i Vest-Sahara. Men allikevel fortsetter internasjonale og norske selskaper å operere i de okkuperte områdene. Disse selskapene bidrar direkte til å opprettholde den marokkanske okkupasjonen og utnyttelse av ressursene som tilhører Vest-Sahara.

Før jul startet det norske seismikkselskapet SeaBird å skyte seismikk utenfor okkuperte Vest-Sahara på oppdrag for okkupasjonsmakten Marokko. FNs undergeneralsekretær for juridiske spørsmål fra 1994 til 2004, Hans Corell, sier at slike operasjoner uten tvil er folkerettsstridige.

Bryter med folkeretten
Det er dessverre ikke kun private selskaper som støtter opp om okkupasjonen. Det samme gjør EU, som blant annet har inngått en handelsavtale med Marokko som åpner for at Marokko kan eksportere fisk og jordbruksprodukter fra det okkuperte Vest-Sahara.Dette er en avtale som bryter med folkeretten og støtter opp under okkupasjonen av Vest-Sahara og undergrave FNs fredsarbeid.

Derfor krever vi i Senterungdommen at Norge engasjerer seg slik at det kan bli enighet mellom partene og en politisk løsning på konflikten og at Norge gjennom EØS-samarbeidet arbeider for at EU skal avslutte handelsavtaler med Marokko, det er vel dette vi har en egen EU-minister for? Eller er det kun for å smiske og blidgjøre EU? Vi krever også at norske selskaper som SeaBird avslutter sin aktivitet i det okkuperte området.

Etter 40 år med okkupasjon og menneskerettighetsbrudd er det tid for at verdenssamfunnet ser den urett som blir gjort mot saharawiene og får en slutt på okkupasjonen og Afrikas siste koloni, Vest-Sahara.

senterungdommen_07.01.2015.jpg
Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024