Vest-Sahara-versting tok over norsk gjødselbedrift
Article image
Det russiske selskapet EuroChem har kjøpt seg inn i den norske gjødselbedriften Agrinos. EuroChem er verdens nest største innkjøper av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 22. desember 2015


Det norske selskapet Agrinos har blitt kjøpt opp av russiske EuroChem. Det kommer fram i en felles pressemelding fra de to selskapene 16. desember.

EuroChem er en gammel kjenning av Støttekomiteen for Vest-Sahara. Selskapet er majoritetseier i det litauiske gjødselselskapet Lifosa, som er den nest største importøren av fosfat fra det Marokko-okkuperte territoriet. Selv om oppkjøpet av Agrinos ikke medfører at fosfat fra Vest-Sahara nå vil ankomme Norge, er det likevel første gang at EuroChem får synlighet i norske medier. Saken er blant annet omtalt i Finansavisen og Dagbladet.

Støttekomiteen følger havnetrafikken i de okkuperte områdene daglig, og skriver hvert år rapporter om hvor i verden fosfatet ender opp. Dette gjør vi i samarbeid med vår internasjonale plattform Western Sahara Resource Watch. Her er fjorårets rapport om 2014-trafikken.

Lifosa er den eneste importøren av slikt fosfat i Europa. I fjor kjøpte de inn 18% av fosfatet som ble eksportert ut fra Vest-Sahara. I 2011 ble Lifosa kastet ut av FN-intiativet for samfunnsansvar, Global Compact. Støttekomiteen delfinansierte en filmfestival i Litauen tidligere i høst for å skape blest om engasjementet. Se mediedekning av Lifosas engasjement blant annet her.

Eksporten til Litauen fikk dekning i NRK da et norsk rederi transporterte fosfat fra Vest-Sahara til Lifosa i 2007. Rederiet lovet å aldri gjøre slike transporter igjen.

Støttekomiteen og WSRW har vært i kontakt med EuroChem/Lifosa i flere år, og utvekslet en 12-15 brev. Selskapet driver handelen uten å høre med eieren av fosfatet - det saharawiske folk. Her er foreløpig siste brev vi sendte selskapet - uten å få svar.

Dette fosfatet fra Vest-Sahara brukes ikke i norsk gjødselindustri. Yara driver ikke slik import, nettopp av hensyn til folkerett og for ikke å støtte opp under konflikten. Import av fosfat fra Vest-Sahara har vært eksklusjonsgrunn fra Oljefondet flere ganger. Først ble PotashCorp og FMC Corp ekskludert i 2010, og deretter ble Innophos Holdings anmodet ekskludert senere.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021