Vest-Sahara-versting tok over norsk gjødselbedrift
Article image

Det russiske selskapet EuroChem har kjøpt seg inn i den norske gjødselbedriften Agrinos. EuroChem er verdens nest største innkjøper av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 22. desember 2015

Det norske selskapet Agrinos har blitt kjøpt opp av russiske EuroChem. Det kommer fram i en felles pressemelding fra de to selskapene 16. desember

EuroChem er en gammel kjenning av Støttekomiteen for Vest-Sahara. Selskapet er majoritetseier i det litauiske gjødselselskapet Lifosa, som er den nest største importøren av fosfat fra det Marokko-okkuperte territoriet. Selv om oppkjøpet av Agrinos ikke medfører at fosfat fra Vest-Sahara nå vil ankomme Norge, er det likevel første gang at EuroChem får synlighet i norske medier. Saken er blant annet omtalt i Finansavisen og Dagbladet

Støttekomiteen følger havnetrafikken i de okkuperte områdene daglig, og skriver hvert år rapporter om hvor i verden fosfatet ender opp. Dette gjør vi i samarbeid med vår internasjonale plattform Western Sahara Resource Watch. Her er fjorårets rapport om 2014-trafikken.

Lifosa er den eneste importøren av slikt fosfat i Europa. I fjor kjøpte de inn 18% av fosfatet som ble eksportert ut fra Vest-Sahara. I 2011 ble Lifosa kastet ut av FN-intiativet for samfunnsansvar, Global Compact. Støttekomiteen delfinansierte en filmfestival i Litauen tidligere i høst for å skape blest om engasjementet. Se mediedekning av Lifosas engasjement blant annet her

Eksporten til Litauen fikk dekning i NRK da et norsk rederi transporterte fosfat fra Vest-Sahara til Lifosa i 2007. Rederiet lovet å aldri gjøre slike transporter igjen. 

Støttekomiteen og WSRW har vært i kontakt med EuroChem/Lifosa i flere år, og utvekslet en 12-15 brev. Selskapet driver handelen uten å høre med eieren av fosfatet - det saharawiske folk. Her er foreløpig siste brev vi sendte selskapet - uten å få svar. 

Dette fosfatet fra Vest-Sahara brukes ikke i norsk gjødselindustri. Yara driver ikke slik import, nettopp av hensyn til folkerett og for ikke å støtte opp under konflikten. Import av fosfat fra Vest-Sahara har vært eksklusjonsgrunn fra Oljefondet flere ganger. Først ble PotashCorp og FMC Corp ekskludert i 2010, og deretter ble Innophos Holdings anmodet ekskludert senere. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024