Etter lange forhandlinger om en avtale om stønadsordninger for nederlandsk-marokkanere, satte Nederland til slutt foten ned. Grunnen var at Marokko krevde at også folk i annekterte Vest-Sahara skulle få støtte.
Avtaler mellom Marokko og Nederland om sosiale stønadsordninger går tilbake til syttitallet. Gjennom slike avtaler kan nederlandske velferdsordninger, slik som barnebidrag, gis til nederlandske statsborgere bosatt i Marokko.
Nederland har i lang tid ønsket at bidrag som gis til folk som flytter til Marokko må senkes, ettersom kostnadsnivået i Marokko er lavere enn i Nederland. I flere måneder hadde nederlandske myndigheter derfor forsøkt å revidere den inneværende avtalen med marokkanske myndigheter.
Men akkurat i det en avtale var innen rekkevidde, kom marokkanske myndigheter med et tilleggskrav: at de nederlandske velferdsordningene også skal gjelde i Vest-Sahara.
Dette var ikke akseptabelt for Nederland.
Ifølge de nederlandske sosialministeren, Lodewijk Asscher, er dette "problematisk i lys av nasjonal og internasjonal lov". Dermed ble det ingen avtale. "Uheldig", skrev ministeren på
Twitter. Annonseringen om avtslutningen av avtalen ble gjort i går. Avtalen er formelt slutt 1. januar 2017.
I fjor stemte et flertall i det nederlandske parlamentet en uttalelse om ba om en avslutning av avtalen om stønadsordningene. De bilaterale samtalene var siden da den siste muligheten for å opprettholde avtalen.
Saken er også dekket i
marokkanske medier i dag.