Nederland avlyser avtale med Marokko pga Vest-Sahara-krav
Article image
Etter lange forhandlinger om en avtale om stønadsordninger for nederlandsk-marokkanere, satte Nederland til slutt foten ned. Grunnen var at Marokko krevde at også folk i annekterte Vest-Sahara skulle få støtte.
Publisert 16. desember 2015


Avtaler mellom Marokko og Nederland om sosiale stønadsordninger går tilbake til syttitallet. Gjennom slike avtaler kan nederlandske velferdsordninger, slik som barnebidrag, gis til nederlandske statsborgere bosatt i Marokko.

Nederland har i lang tid ønsket at bidrag som gis til folk som flytter til Marokko må senkes, ettersom kostnadsnivået i Marokko er lavere enn i Nederland. I flere måneder hadde nederlandske myndigheter derfor forsøkt å revidere den inneværende avtalen med marokkanske myndigheter.

asscher_350.jpgMen akkurat i det en avtale var innen rekkevidde, kom marokkanske myndigheter med et tilleggskrav: at de nederlandske velferdsordningene også skal gjelde i Vest-Sahara.

Dette var ikke akseptabelt for Nederland. Ifølge de nederlandske sosialministeren, Lodewijk Asscher, er dette "problematisk i lys av nasjonal og internasjonal lov". Dermed ble det ingen avtale. "Uheldig", skrev ministeren på Twitter. Annonseringen om avtslutningen av avtalen ble gjort i går. Avtalen er formelt slutt 1. januar 2017.

I fjor stemte et flertall i det nederlandske parlamentet en uttalelse om ba om en avslutning av avtalen om stønadsordningene. De bilaterale samtalene var siden da den siste muligheten for å opprettholde avtalen.

Saken er også dekket i marokkanske medier i dag.
Nyheter

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024

Oversvømmelse i de saharawiske flyktningleirene

Minst 520 familier skal ha blitt evakuert i leiren Dakhla denne uken etter kraftige regnskyll.

24. september 2024

Norsk-eid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Norskeide 'Caroline Theresa' anløp to havner i de okkuperte områdene den siste uken. 

04. september 2024