Nederland avlyser avtale med Marokko pga Vest-Sahara-krav
Article image
Etter lange forhandlinger om en avtale om stønadsordninger for nederlandsk-marokkanere, satte Nederland til slutt foten ned. Grunnen var at Marokko krevde at også folk i annekterte Vest-Sahara skulle få støtte.
Publisert 16. desember 2015


Avtaler mellom Marokko og Nederland om sosiale stønadsordninger går tilbake til syttitallet. Gjennom slike avtaler kan nederlandske velferdsordninger, slik som barnebidrag, gis til nederlandske statsborgere bosatt i Marokko.

Nederland har i lang tid ønsket at bidrag som gis til folk som flytter til Marokko må senkes, ettersom kostnadsnivået i Marokko er lavere enn i Nederland. I flere måneder hadde nederlandske myndigheter derfor forsøkt å revidere den inneværende avtalen med marokkanske myndigheter.

asscher_350.jpgMen akkurat i det en avtale var innen rekkevidde, kom marokkanske myndigheter med et tilleggskrav: at de nederlandske velferdsordningene også skal gjelde i Vest-Sahara.

Dette var ikke akseptabelt for Nederland. Ifølge de nederlandske sosialministeren, Lodewijk Asscher, er dette "problematisk i lys av nasjonal og internasjonal lov". Dermed ble det ingen avtale. "Uheldig", skrev ministeren på Twitter. Annonseringen om avtslutningen av avtalen ble gjort i går. Avtalen er formelt slutt 1. januar 2017.

I fjor stemte et flertall i det nederlandske parlamentet en uttalelse om ba om en avslutning av avtalen om stønadsordningene. De bilaterale samtalene var siden da den siste muligheten for å opprettholde avtalen.

Saken er også dekket i marokkanske medier i dag.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022