Nederland avlyser avtale med Marokko pga Vest-Sahara-krav
Article image
Etter lange forhandlinger om en avtale om stønadsordninger for nederlandsk-marokkanere, satte Nederland til slutt foten ned. Grunnen var at Marokko krevde at også folk i annekterte Vest-Sahara skulle få støtte.
Publisert 16. desember 2015


Avtaler mellom Marokko og Nederland om sosiale stønadsordninger går tilbake til syttitallet. Gjennom slike avtaler kan nederlandske velferdsordninger, slik som barnebidrag, gis til nederlandske statsborgere bosatt i Marokko.

Nederland har i lang tid ønsket at bidrag som gis til folk som flytter til Marokko må senkes, ettersom kostnadsnivået i Marokko er lavere enn i Nederland. I flere måneder hadde nederlandske myndigheter derfor forsøkt å revidere den inneværende avtalen med marokkanske myndigheter.

asscher_350.jpgMen akkurat i det en avtale var innen rekkevidde, kom marokkanske myndigheter med et tilleggskrav: at de nederlandske velferdsordningene også skal gjelde i Vest-Sahara.

Dette var ikke akseptabelt for Nederland. Ifølge de nederlandske sosialministeren, Lodewijk Asscher, er dette "problematisk i lys av nasjonal og internasjonal lov". Dermed ble det ingen avtale. "Uheldig", skrev ministeren på Twitter. Annonseringen om avtslutningen av avtalen ble gjort i går. Avtalen er formelt slutt 1. januar 2017.

I fjor stemte et flertall i det nederlandske parlamentet en uttalelse om ba om en avslutning av avtalen om stønadsordningene. De bilaterale samtalene var siden da den siste muligheten for å opprettholde avtalen.

Saken er også dekket i marokkanske medier i dag.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021