Nederland avlyser avtale med Marokko pga Vest-Sahara-krav
Article image
Etter lange forhandlinger om en avtale om stønadsordninger for nederlandsk-marokkanere, satte Nederland til slutt foten ned. Grunnen var at Marokko krevde at også folk i annekterte Vest-Sahara skulle få støtte.
Publisert 16. desember 2015


Avtaler mellom Marokko og Nederland om sosiale stønadsordninger går tilbake til syttitallet. Gjennom slike avtaler kan nederlandske velferdsordninger, slik som barnebidrag, gis til nederlandske statsborgere bosatt i Marokko.

Nederland har i lang tid ønsket at bidrag som gis til folk som flytter til Marokko må senkes, ettersom kostnadsnivået i Marokko er lavere enn i Nederland. I flere måneder hadde nederlandske myndigheter derfor forsøkt å revidere den inneværende avtalen med marokkanske myndigheter.

asscher_350.jpgMen akkurat i det en avtale var innen rekkevidde, kom marokkanske myndigheter med et tilleggskrav: at de nederlandske velferdsordningene også skal gjelde i Vest-Sahara.

Dette var ikke akseptabelt for Nederland. Ifølge de nederlandske sosialministeren, Lodewijk Asscher, er dette "problematisk i lys av nasjonal og internasjonal lov". Dermed ble det ingen avtale. "Uheldig", skrev ministeren på Twitter. Annonseringen om avtslutningen av avtalen ble gjort i går. Avtalen er formelt slutt 1. januar 2017.

I fjor stemte et flertall i det nederlandske parlamentet en uttalelse om ba om en avslutning av avtalen om stønadsordningene. De bilaterale samtalene var siden da den siste muligheten for å opprettholde avtalen.

Saken er også dekket i marokkanske medier i dag.
Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024