FO-studentene ber om dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara
"Norge må være en pådriver for at FNs Sikkerhetsråd returnerer til den opprinnelige planen: å gjennomføre en folkeavstemning i Vest-Sahara", uttaler FO-studentenes årsmøte 15. noveber 2015.
Publisert 30. november 2015


Uttalelsen nedenfor ble vedtatt av FO-Studentenes årsmøte 15.november 2015:

Sett dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara

November 2015 er det 40 år siden Vest-Sahara ble okkupert av nabolandet Marokko. Den internasjonale domstolen i Haag har avvist Marokkos krav på territoriet og mer enn 100 FN-resolusjoner krever selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara. Likevel vedvarer den marokkanske okkupasjonen av det som FN behandler som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.

Halve befolkningen er forvist til et hardt liv i flyktningleirer i Algerie, hvor de humanitære forholdene er svært vanskelige. I de okkuperte områdene utsettes saharawier for alvorlige overgrep dersom de taler for sin rett til selvbestemmelse. Organisasjoner, partier, fagforeninger og demonstrasjoner som krever selvbestemmelse er forbudt.

Militære domstoler i Marokko har idømt saharawiske menneskerettighetsaktivister livstidsdommer. Samtidig har Marokko effektivt satt en stopper for FNs forsøk på å gjennomføre en folkeavstemning i territoriet. Nå i november nektet Marokko FNs spesialutsending for Vest-Sahara å besøke Vest-Sahara. Forhandlingene mellom partene har ikke fungert.

Det er på tide at Regjeringen trapper opp sin innsats til støtte for folkerett og grunnleggende rettigheter i Vest-Sahara. Norge må være en pådriver for at FNs Sikkerhetsråd returnerer til den opprinnelige planen: å gjennomføre en folkeavstemning i Vest-Sahara.

FO-Studentene ber Regjeringen om å:

-følge eksempelet fra afrikanske stater, og be om at det settes en endelig dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara.
-uttrykke tydelig kritikk av Marokkos sabotasje av fredsforhandlingene.
-benytte samme folkerettslige terminologi i Vest-Sahara-saken, og samme praksis for Oljefond-eksklusjoner, som man hadde under Bondevik II-regjeringen. At man støtter en politisk løsning forhindrer ikke at man benytter en folkerettslig terminologi på Marokkos nærvær i området, slik man alltid har gjort.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021