FO-studentene ber om dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara

"Norge må være en pådriver for at FNs Sikkerhetsråd returnerer til den opprinnelige planen: å gjennomføre en folkeavstemning i Vest-Sahara", uttaler FO-studentenes årsmøte 15. november 2015.

Publisert 30. november 2015

Uttalelsen nedenfor ble vedtatt av FO-Studentenes årsmøte 15.november 2015:

Sett dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara

November 2015 er det 40 år siden Vest-Sahara ble okkupert av nabolandet Marokko. Den internasjonale domstolen i Haag har avvist Marokkos krav på territoriet og mer enn 100 FN-resolusjoner krever selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara. Likevel vedvarer den marokkanske okkupasjonen av det som FN behandler som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.

Halve befolkningen er forvist til et hardt liv i flyktningleirer i Algerie, hvor de humanitære forholdene er svært vanskelige. I de okkuperte områdene utsettes saharawier for alvorlige overgrep dersom de taler for sin rett til selvbestemmelse. Organisasjoner, partier, fagforeninger og demonstrasjoner som krever selvbestemmelse er forbudt.

Militære domstoler i Marokko har idømt saharawiske menneskerettighetsaktivister livstidsdommer. Samtidig har Marokko effektivt satt en stopper for FNs forsøk på å gjennomføre en folkeavstemning i territoriet. Nå i november nektet Marokko FNs spesialutsending for Vest-Sahara å besøke Vest-Sahara. Forhandlingene mellom partene har ikke fungert.

Det er på tide at Regjeringen trapper opp sin innsats til støtte for folkerett og grunnleggende rettigheter i Vest-Sahara. Norge må være en pådriver for at FNs Sikkerhetsråd returnerer til den opprinnelige planen: å gjennomføre en folkeavstemning i Vest-Sahara.

FO-Studentene ber Regjeringen om å:

  • følge eksempelet fra afrikanske stater, og be om at det settes en endelig dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara.
  • uttrykke tydelig kritikk av Marokkos sabotasje av fredsforhandlingene.
  • benytte samme folkerettslige terminologi i Vest-Sahara-saken, og samme praksis for Oljefond-eksklusjoner, som man hadde under Bondevik II-regjeringen. At man støtter en politisk løsning forhindrer ikke at man benytter en folkerettslig terminologi på Marokkos nærvær i området, slik man alltid har gjort.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022