FO-studentene ber om dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara

"Norge må være en pådriver for at FNs Sikkerhetsråd returnerer til den opprinnelige planen: å gjennomføre en folkeavstemning i Vest-Sahara", uttaler FO-studentenes årsmøte 15. november 2015.

Publisert 30. november 2015

Uttalelsen nedenfor ble vedtatt av FO-Studentenes årsmøte 15.november 2015:

Sett dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara

November 2015 er det 40 år siden Vest-Sahara ble okkupert av nabolandet Marokko. Den internasjonale domstolen i Haag har avvist Marokkos krav på territoriet og mer enn 100 FN-resolusjoner krever selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara. Likevel vedvarer den marokkanske okkupasjonen av det som FN behandler som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.

Halve befolkningen er forvist til et hardt liv i flyktningleirer i Algerie, hvor de humanitære forholdene er svært vanskelige. I de okkuperte områdene utsettes saharawier for alvorlige overgrep dersom de taler for sin rett til selvbestemmelse. Organisasjoner, partier, fagforeninger og demonstrasjoner som krever selvbestemmelse er forbudt.

Militære domstoler i Marokko har idømt saharawiske menneskerettighetsaktivister livstidsdommer. Samtidig har Marokko effektivt satt en stopper for FNs forsøk på å gjennomføre en folkeavstemning i territoriet. Nå i november nektet Marokko FNs spesialutsending for Vest-Sahara å besøke Vest-Sahara. Forhandlingene mellom partene har ikke fungert.

Det er på tide at Regjeringen trapper opp sin innsats til støtte for folkerett og grunnleggende rettigheter i Vest-Sahara. Norge må være en pådriver for at FNs Sikkerhetsråd returnerer til den opprinnelige planen: å gjennomføre en folkeavstemning i Vest-Sahara.

FO-Studentene ber Regjeringen om å:

  • følge eksempelet fra afrikanske stater, og be om at det settes en endelig dato for folkeavstemningen i Vest-Sahara.
  • uttrykke tydelig kritikk av Marokkos sabotasje av fredsforhandlingene.
  • benytte samme folkerettslige terminologi i Vest-Sahara-saken, og samme praksis for Oljefond-eksklusjoner, som man hadde under Bondevik II-regjeringen. At man støtter en politisk løsning forhindrer ikke at man benytter en folkerettslig terminologi på Marokkos nærvær i området, slik man alltid har gjort.
Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024