Stortingsseminar markerer 40 år Vest-Sahara-okkupasjon
Article image
I dag er det 40 år siden Vest-Sahara ble okkupert av nabolandene. Vest-Sahara-venngruppa på Stortinget markerer det triste jubileet.
Publisert 06. november 2015


6. november 2015 organiserte Stortingspolitikerne i Vest-Sahara-vennegruppen seminaret "Vest-Sahara: 40 år under okkupasjon", på årsdagen for den ulovlige okkuasjonen av territoriet.

"Hvorfor lar vi situasjonen i Vest-Sahara fortsette? Hvordan kan vi presse igjennom en folkeavstemning i Vest-Sahara?", åpnet Trine Skei Grande (V) møtet. Møtet ble ledet av Åsmund Aukrust (Ap).

Vennegruppen for Vest-Sahara på Stortinget ble opprettet i 2014.

Suelma Beirouk, visepresident i det panafrikanske parlament og parlamentsmedlem i Vest-Sahara-republikkens eget parlament uttrykte håpet som saharawiene hadde til at FN skulle jobbe for avkolonisering. "Vi saharawier trodde at FN-charteret gjaldt for alle folk, inkludert de svakeste"?

Pål Wrange er professor i folkerett ved Universitetet i Stockholm og tidligere folkerettsjurist i svensk UD trakk opp de rettslige bakgrunnen til Vest-Saharas status. "Det er åpenbart ingen motsetning mellom at Vest-Sahara kan være ikke-selvstyrt på den ene siden, og okkupert av et naboland på den andre", uttrykte Wrange. Wrange har en kronikk på svenske DN i dag.

Danske Kurt Mosgaard er tidligere øverste leder av den militære delen av FNs operasjon i Vest-Sahara. Se intervju med ham i denne rapporten fra Flyktninghjelpen. "Folkeretten er spesielt viktig for mindre land, som Danmark og Norge", sa Mosgaard.

Elwali Amidane, aktivist fra de okkuperte områdene, nå bosatt i Sverige, satt i fengsel fra 2006 til 2011, og er bror av Rabab Amidane som vant Studentenes Fredspris i Norge i 2009. Han forklarte hvordan Marokko responderer på demonstrasjoner på selvbestemmelse, og hvordan det er å sitte i et marokkansk fengsel.

stortinget2_509.jpg

e4cbstortinget1_509.jpg

stortinget3_509.jpg

ac46stortinget4_509.jpg

stortinget5_509.jpg

stortinget6_509.jpg

stortinget7_509.jpg

stortinget9_509.jpg

mosgaard2_509.jpg

wrange_509.jpg

elwali_509.jpg

mosgaard_509.jpg

aukrust_509.jpg

1fb6suelma_509.jpg
Nyheter

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024

Oversvømmelse i de saharawiske flyktningleirene

Minst 520 familier skal ha blitt evakuert i leiren Dakhla denne uken etter kraftige regnskyll.

24. september 2024

Norsk-eid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Norskeide 'Caroline Theresa' anløp to havner i de okkuperte områdene den siste uken. 

04. september 2024