I dag er det 40 år siden Vest-Sahara ble okkupert av nabolandene. Vest-Sahara-venngruppa på Stortinget markerer det triste jubileet.
6. november 2015 organiserte Stortingspolitikerne i Vest-Sahara-vennegruppen seminaret "Vest-Sahara: 40 år under okkupasjon", på årsdagen for den ulovlige okkuasjonen av territoriet.
"Hvorfor lar vi situasjonen i Vest-Sahara fortsette? Hvordan kan vi presse igjennom en folkeavstemning i Vest-Sahara?", åpnet Trine Skei Grande (V) møtet. Møtet ble ledet av Åsmund Aukrust (Ap).
Vennegruppen for Vest-Sahara på Stortinget ble opprettet i 2014.
Suelma Beirouk, visepresident i det panafrikanske parlament og parlamentsmedlem i Vest-Sahara-republikkens eget parlament uttrykte håpet som saharawiene hadde til at FN skulle jobbe for avkolonisering. "Vi saharawier trodde at FN-charteret gjaldt for alle folk, inkludert de svakeste"?
Pål Wrange er professor i folkerett ved Universitetet i Stockholm og tidligere folkerettsjurist i svensk UD trakk opp de rettslige bakgrunnen til Vest-Saharas status. "Det er åpenbart ingen motsetning mellom at Vest-Sahara kan være ikke-selvstyrt på den ene siden, og okkupert av et naboland på den andre", uttrykte Wrange. Wrange har
en kronikk på svenske DN i dag.
Danske Kurt Mosgaard er tidligere øverste leder av den militære delen av FNs operasjon i Vest-Sahara. Se intervju med ham
i denne rapporten fra Flyktninghjelpen. "Folkeretten er spesielt viktig for mindre land, som Danmark og Norge", sa Mosgaard.
Elwali Amidane, aktivist fra de okkuperte områdene, nå bosatt i Sverige, satt i fengsel fra 2006 til 2011, og er bror av Rabab Amidane som vant Studentenes Fredspris i Norge i 2009. Han forklarte hvordan Marokko responderer på demonstrasjoner på selvbestemmelse, og hvordan det er å sitte i et marokkansk fengsel.