Fellesforbundet krever økt norsk innsats for Vest-Sahara
Article image
Landsmøtet til Fellesforbundet denne uken vedtok to uttalelser som krever tydeligere norsk Vest-Sahara-politikk - og bevilget gave til Støttekomiteen for Vest-Sahara.
Publisert 15. oktober 2015


På to steder i Fellesforbundets uttalelser framkommer kravet om økt norsk innsats.

 • Uttalelse "Internasjonal solidaritet i en usikker verden":
  "På samme måte som Palestina er okkupert av Israel, er Vest-Sahara okkupert av Marokko. Vest-Sahara er Afrikas siste koloni. Også denne okkupasjonen er i strid med folkeretten. Når et folkerettslig grunnlag foreligger, må Vest-Sahara anerkjennes som en selvstendig stat. I mellomtiden må Norge jobbe for en internasjonal boikott av marokkanske varer produsert i Vest-Sahara. Statens pensjonsfond utland må trekke seg ut av alle investeringer som støtter okkupasjonen".

 • Uttalelse "Rammebetingelser og forutsigbarhet i en usikker verden":
  "Selv om Norge, som et lite land, er avhengig av et godt regelverk for internasjonal handel, må vi alle ta til orde for å kunne begrense handelen med stater og regimer som okkuperer andres territorium eller fører en uakseptabel politikk mot egne innbyggere. Landsmøtet krever derfor at regjeringen går i spissen for en internasjonal boikott av israelske varer produsert på palestinsk land og marokkanske varer produsert i Vest-Sahara."

  Se uttalelsene i sin helhet på Fellesforbundets nettsider, eller last ned her. Uttalelsene ble vedtatt 14. oktober 2015.

  I tillegg vedtok landsmøtet en bevilgning til Støttekomiteen for Vest-Sahara på 25.000 kroner.

  fellesforbundet_509.jpg
 • Nyheter

  Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

  Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

  30. august 2022

  Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

  En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

  Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

  01. juli 2022

  Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

  En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

  01. juni 2022

  Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

  Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

  24. mai 2022