Et lite skritt mot organisasjonsfrihet i Vest-Sahara
Article image
Den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen ASVDH har endelig fått registrere seg som organisasjon, men ble nektet å gjennomføre sin første aktivitet.
Publisert 31. august 2015


Den endelige bekreftelsen på dette kom 24. august. Det er ti år siden ASVDH (Den saharawiske foreningen for ofre for grove menneskerettighetsbrudd begått av den marokkanske stat) ble grunnlagt og søkte om å bli registrert, og ni år siden en rettssak avgjorde at marokkanske myndigheters forsøk på å blokkere organisasjonens registrering var ulovlig.

Norge stilte spørsmål til Marokko om organisasjonsfrihet for saharawiske organisasjoner i FNs menneskerettighetsråd i 2012. Da var svaret fra marokkanske myndigheter et tvert nei. Nå kan det imidlertid virke som tonen har forandret seg.

Det gjenstår imidlertid å se om marokkanske myndigheter vil slutte å legge praktiske hindringer i veien for arbeidet til ASVDH og andre saharawiske grupper i de okkuperte områdene, og om de fremdeles vil slå like hardt ned på demonstrasjoner som før.

Bli medlem av Støttekomiteen
tn_refugee_camps_510.jpg
Setter du pris på jobben vi gjør for Vest-Saharas folk? Bli medlem av Støttekomiteen!
Les mer
Den første aktiviteten ASVDH skulle gjennomføre i sommer etter at de ble registrert, ble stoppet av politiet. To spanske besøkende som skulle gjennomføre et treningsopplegg for ASVDH ble huket inn av marokkansk politi de ankom Vest-Sahara 31. juli, erklært 'persona non grata' og utvist.

Andre organisasjoner fra Vest-Sahara, som CODESA eller Sahrawi League for the Defense of Human Rights and Protection of Natural Resources (sistnevntes generalsekretær er idømt livstid av en marokkansk domstol), er ennå ikke registrert.

Marokkanske myndigheter har ikke kommet med noen forklaring på hvorfor enkelte organisasjoner nå får registrere seg - eller ikke -, men Human Rights Watch skriver at press fra menneskerettighetsorganisasjoner og allierte land kan være årsaken til åpningen.

ASVDH ble etablert 7. mai 2005. Organisasjonen bekreftet nyheten om registreringen i en pressemelding 27. august 2015.

Les intervju med nestlederen i ASVDH, Ghalia Djimi, under hennes besøk i Norge i 2013.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021