Et lite skritt mot organisasjonsfrihet i Vest-Sahara
Article image

Den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen ASVDH har endelig fått registrere seg som organisasjon, men ble nektet å gjennomføre sin første aktivitet.

Publisert 31. august 2015

Den endelige bekreftelsen på dette kom 24. august. Det er ti år siden ASVDH (Den saharawiske foreningen for ofre for grove menneskerettighetsbrudd begått av den marokkanske stat) ble grunnlagt og søkte om å bli registrert, og ni år siden en rettssak avgjorde at marokkanske myndigheters forsøk på å blokkere organisasjonens registrering var ulovlig.

Norge stilte spørsmål til Marokko om organisasjonsfrihet for saharawiske organisasjoner i FNs menneskerettighetsråd i 2012. Da var svaret fra marokkanske myndigheter et tvert nei. Nå kan det imidlertid virke som tonen har forandret seg.

Det gjenstår imidlertid å se om marokkanske myndigheter vil slutte å legge praktiske hindringer i veien for arbeidet til ASVDH og andre saharawiske grupper i de okkuperte områdene, og om de fremdeles vil slå like hardt ned på demonstrasjoner som før.

Den første aktiviteten ASVDH skulle gjennomføre i sommer etter at de ble registrert, ble stoppet av politiet. To spanske besøkende som skulle gjennomføre et treningsopplegg for ASVDH ble huket inn av marokkansk politi de ankom Vest-Sahara 31. juli, erklært 'persona non grata' og utvist. 

Andre organisasjoner fra Vest-Sahara, som CODESA eller Sahrawi League for the Defense of Human Rights and Protection of Natural Resources (sistnevntes generalsekretær er idømt livstid av en marokkansk domstol), er ennå ikke registrert.

Marokkanske myndigheter har ikke kommet med noen forklaring på hvorfor enkelte organisasjoner nå får registrere seg - eller ikke -, men Human Rights Watch skriver at press fra menneskerettighetsorganisasjoner og allierte land kan være årsaken til åpningen.

ASVDH ble etablert 7. mai 2005. Organisasjonen bekreftet nyheten om registreringen i en pressemelding 27. august 2015.

Les intervju med nestlederen i ASVDH, Ghalia Djimi, under hennes besøk i Norge i 2013. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024