Sultestreiker for obduksjon av sin drepte sønn
Article image
Det koker på sosiale medier. En saharawisk kvinne sultestreiker for rettferdighet etter drapet på sønnen.
Publisert 30. mai 2015


Søk opp emneknaggen #JusticiaParaHaidala (rettferdighet for Haidala). Saharawier og internasjonal solidaritetsbevegelse uttrykker sin solidaritet med Takbar Haddi i hennes sultestreik utenfor det marokkanske konsulatet i Las Palmas, Gran Canaria. Takbar er moren til Mohamed Lamin Haidala, som skal ha blitt drept av marokkanske bosettere i El Aaiun i februar. Moren krever at marokkanske myndigheter skal gjennomføre en upartisk etterforskning rundt hendelsene som førte til drapet på sønnen. Takbar har nå sultestreiket i over to uker og det er kommet bekymringsmeldinger om hennes helsetilstand.

Støttekomiteen har i dag snakket med hennes mann på telefon fra Kanariøyene, som forklarer at hun er for svak til å snakke.

Mohamed Lamin Haidala døde 8.februar i år etter at han ble påført alvorlige skader i El Aaiun og ble nektet hjelp fra flere sykehus. Takbar sier at hun og familien er blitt overvåket, truet og trakassert av marokkansk politi hver dag siden hendelsen. Takbar Haddi krevde først å få sønnens kropp tilbakelevert fra marokkanske myndigheter. Ifølge media skal marokkanske myndigheter være ”overrasket” over Takbar sin sultestreik fordi de allerede skal ha tilbudt å gi moren liket.

Takbar sier til media at marokkanske myndigheter har knyttet en rekke betingelser opp mot tilbakeleveringen av den døde sønnens kropp. Betingelsene er at det ikke blir utført noen obduksjon eller etterforskning rundt hendelsene som førte til hans død. I dette tilfellet vil de ansvarlige aldri bli straffet. Nå sier moren hun heller dø enn å slutte med sultestreiken, i et forsøk på å gjøre drapet på sønnen til det siste mordet som finner sted i det okkuperte Vest-Sahara uten at de ansvarlige stilles for retten.

Se mer på Facebook-siden til støtte for Takbar Haddi sine krav.
Nyheter

Har MOWI og Salmar rent mel i posen?

To av Norges største oppdrettsselskaper enda ikke svart på spørsmål om bærekraft og opprinnelse av fiskefôret de bruker.

26. september 2023

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023