Amnesty lanserte rapport om tortur i Marokko/Vest-Sahara
Article image

Under den arabiske våren i 2011, lovet marokkanske myndigheter en rekke progressive reformer og en ny lov mot tortur. I en ny rapport denne uken, dokumenterer Amnesty fortsatte grove torturtilfeller.

Publisert 21. mai 2015

“Nei, du slo ditt eget hode mot veggen!”

Dette fikk Youssef høre av dommeren da han satt i retten for å melde ifra om de tre politimennene som hadde torturert ham. 26-åringen er ungdomsaktivist og er en av mange hundre som har snakket ut om tortur i Marokko og Vest-Sahara. Etter å ha blitt banket opp av tre politimenn anmeldte Youssef hendelsen, men det ble aldri åpnet noen etterforskning og han ble ikke undersøkt av leger. Istedet ble han fortalt at han hadde pådratt seg skadene til sitt eget hode og ansikt selv. Youssef ble så fengslet i åtte måneder. I Amnesty-rapporten framkommer det at Youssefs historie ikke er uvanlig i Marokko. Svært få anmeldelser om tortur blir etterforsket av myndighetene og nesten ingen torturister er noen gang blitt straffet.

Last ned rapporten ‘Shadow of Impunity: Torture in Morocco and Western Sahara’ her, publisert 19. mai 2015.

Rapporten viser til bruken av lover som dømmer torturofre skyldig for “falsk rapportering” og "ærekrenkelse" av autoriteter hvis de anmelder overgrepene de er blitt utsatt for. Dommen kan være økonomisk kompensasjon til staten og opp til fem års fengselsstraff. Amnesty-rapporten kommer på et spesielt viktig tidspunkt: I år skal Marokko reformere rettsystemet og Amnesty mener dette er en mulighet for å sette en stopper på tortur-praksisen.

Bruken av tortur strider med marokkansk lov, men torturbevis blir ignorert i rettssalene. Mohamed Ali Saidi, en 24 år gammel aktivist, ble torturert etter å ha deltatt på en demonstrasjon i El Aaiún, Vest-Sahara, i mai 2013. Han forteller at han fikk hender og føtter bundet sammen før han ble hengt opp ned fra en stang i det som kalles “grillet kylling”-posisjonen. En klut dynket i urin ble stappet inn i munnen hans. Mohameds utsagn om disse hendelsene ble ignorert i retten.

Rapporten viser at det marokkanske rettsystemet baserer seg på tilståelser som blir gjort under tortur, i tilegg til at de som torturerer ikke blir straffet. 

Hør beskrivelsene av torturen her. 

Rapportens funn er i tråd med det FNs spesialrapportør gjorde rede for i 2013, etter besøket til Vest-Sahara/Marokko i 2012.

Amnesty-rapporten er basert på 173 tilfeller av tortur eller annet overgrep overfor menn, kvinner og barn utøvd av marokkansk politi og sikkerhetstyrker. Aktivister som støtter et fritt Vest-Sahara blir ofte utsatt for tortur, i likhet med mistenkte for terrorhandlinger og andre lovbrudd. 

Wafae Charaf og Oussama Housne er fengslet i henholdsvis to og tre år etter å meldt ifra om at de ble utsatt for tortur. Begge er politiske aktivister i Marokko. Marokkanske myndigheter mener uttalelsene deres om tortur var “falske” og at de to aktivistene hadde krenket politiets ære. Amnesty har organisert et opprop til den marokkanske regjering om å etterforske påstandene om tortur og å løslate Wafae og Oussama. Skriv under på aksjonen her. 

Marokkanske myndigheter avviser funnene i rapporten. Ovenfor Amnesty har myndighetene presentert sine forsøk på å stoppe tortur og lagt fram en plan for lovreformer. Marokko har så langt ikke kommentert spesifikke tema i rapporten, slik som mangelen på etterforskning i torturanmeldelser. Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International, mener det ikke er nok at marokkansk lov forbyr tortur. "For at loven skal ha noen praktisk virkning burde myndighetene etterforske disse påstandene grundig før de velger å avvise dem."

Les mer om Amnesty sin rapport og deres arbeid her.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022