Tortur, drap, fengslinger og vold. I løpet av ett år er det rapportert om 256 menneskerettighetsbrudd i okkuperte Vest-Sahara.
Det viser en ny rapport utgitt på vegne av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH). 2015 markerer at det er 40 år siden Marokko okkuperte Vest-Sahara, og SAIH retter søkelyset mot okkupasjonen i årets politiske kampanje, som startet 13. april.
I rapporten
Acting with Impunity avdekkes totalt 256 menneskerettighetsbrudd begått i Vest-Sahara mellom 1. april 2014 og 1. mars 2015, basert på et omfattende kildemateriale. Totalt 163 dokumenterte hendelser trekkes frem, med 283 navngitte ofre.
- Dette er uholdbare tall. Selv med FNs tilstedeværelse har Marokko full straffefrihet til å begå menneskerettighetsbrudd og utnytte Vest-Saharas naturresurser, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.
Les også:
Studenter feirer okkupasjonen av Vest-Sahara.Rapporten gir en oversikt over menneskerettighetsbrudd som er begått siden april i fjor, da FNs mandat i Vest-Sahara sist ble tatt opp i FNs Sikkerhetsråd. FNs fredsbevarende styrke i Vest-Sahara, MINURSO, har vært plassert i territoriet siden våpenhvilen i 1991. Styrken er en av få i verden som mangler mandat til å rapportere om menneskerettighetsovergrep. I slutten av april skal mandatet igjen opp til diskusjon i sikkerhetsrådet.
- Tallene i rapporten baserer seg på vitnesbyrd fra lokale og internasjonale organisasjoner. Men det er per i dag umulig å få en fullstendig og nøytral overvåkning av overgrepene. Dette er også hele poenget kun en uavhengig aktør som FN kan troverdig kaste lys over overgrepene i Vest-Sahara, sier Wichne Pedersen.
MINURSOs oppgave fra starten var å gjennomføre folkeavstemning for den saharawiske folket om landets selvstendighet. Folkeavstemningen har fortsatt ikke blitt gjennomført. I stedet fortsetter sahrawiene å bli trakassert, slått, voldtatt, torturert, forsvunnet og drept, påpeker rapporten.
Rapporten konkluderer at det internasjonale samfunnet har stilt seg likegyldig til Marokkos utnyttelse av Vest-Saharas naturresurser og den brutale behandlingen av det saharawiske folk. Det er på høy tid at MINURSO får utvidet mandat til å menneskerettighetsrapportering.
- SAIH krever at norske myndigheter og det internasjonale samfunn fordømmer Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara. Retten til selvbestemmelse må anerkjennes umiddelbart, og de daglige overgrepene må opphøre, sier Wichne Pedersen.