Marokkanske offiserer bes utlevert for folkemord
Article image
En spansk dommer bestemte torsdag at 11 tidligere marokkanske offiserer skal stilles for retten, anklaget for folkemord i det okkuperte Vest-Sahara mellom 1975 og 1991.
Publisert 12. april 2015


Den spanske dommeren Pablo Ruz har begjært elleve marokkanske tidligere offiserer utlevert til Spania. Ifølge dommeren ble den saharawiske befolkningen systematisk angrepet og trakassert marokkansk politi og militære under den væpnede konflikten mellom Marokko og Polisario Front mellom 1975 og 1991.

Nyhetstjenesten EFE melder at Interpol har utstedt en internasjonal etterlysning etter de marokkanske militære toppene.

Les dokumentet fra den spanske domstolen, datert 9. april 2015 (på spansk).

Saken har tilknytning til Spania, Vest Saharas tidligere kolonimakt, fordi mange saharawier på denne tiden fortsatt hadde tilknytning til Spania. De tiltalte er siktet for mord, tortur og fengslinger uten grunn, og den spanske dommeren har tilsvarende bevis for å forstette med saken i retten.

Saharawier som stod fram i retten beskrev å ha blitt slått, brent, fått elektrosjokk og blitt seksuelt trakassert i marokkansk fangenskap. Familiemedlemmer forteller også om forsvinninger. Etterforskningen ble startet av dommeren Garzón i oktober 2007 etter at det ble levert påstander om at mer enn 500 saharawier hadde forsvunnet siden Marokko rykket inn i territoriet i 1975. Disse forbrytelsene faller under kategorien folkemord, skriver Ruz i sin konklusjon.

I fjor ble det avdekket massegraver i territoriet.

Les også om saken i New York Times.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022