Marokkanske offiserer bes utlevert for folkemord
Article image
En spansk dommer bestemte torsdag at 11 tidligere marokkanske offiserer skal stilles for retten, anklaget for folkemord i det okkuperte Vest-Sahara mellom 1975 og 1991.
Publisert 12. april 2015


Den spanske dommeren Pablo Ruz har begjært elleve marokkanske tidligere offiserer utlevert til Spania. Ifølge dommeren ble den saharawiske befolkningen systematisk angrepet og trakassert marokkansk politi og militære under den væpnede konflikten mellom Marokko og Polisario Front mellom 1975 og 1991.

Nyhetstjenesten EFE melder at Interpol har utstedt en internasjonal etterlysning etter de marokkanske militære toppene.

Les dokumentet fra den spanske domstolen, datert 9. april 2015 (på spansk).

Saken har tilknytning til Spania, Vest Saharas tidligere kolonimakt, fordi mange saharawier på denne tiden fortsatt hadde tilknytning til Spania. De tiltalte er siktet for mord, tortur og fengslinger uten grunn, og den spanske dommeren har tilsvarende bevis for å forstette med saken i retten.

Saharawier som stod fram i retten beskrev å ha blitt slått, brent, fått elektrosjokk og blitt seksuelt trakassert i marokkansk fangenskap. Familiemedlemmer forteller også om forsvinninger. Etterforskningen ble startet av dommeren Garzón i oktober 2007 etter at det ble levert påstander om at mer enn 500 saharawier hadde forsvunnet siden Marokko rykket inn i territoriet i 1975. Disse forbrytelsene faller under kategorien folkemord, skriver Ruz i sin konklusjon.

I fjor ble det avdekket massegraver i territoriet.

Les også om saken i New York Times.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021