Nordmenn kastet ut fra by i okkuperte Vest-Sahara
Article image
Før helgen kastet marokkansk politi to norske studenter ut av byen Dakhla i okkuperte Vest-Sahara. De skulle grave i Hordaland-fiskeri og marokkansk oljeindustri.
Publisert 01. april 2015


Foto ovenfor Martine Jahre (t.v.), Thea Willoch Njaastad (t.h.). Klikk på fotoet for høytoppløselig versjon. Bildet kan brukes fritt.

28. mars kl. 0430 ankom de to norske studentene Thea Willoch Njaastad og Martine Jahre med buss til byen Dakhla, helt sør i Vest-Sahara. I siste checkpoint før de kom inn i byen, ble de stoppet av en stor mengde politfolk.

"De tok oss ut av bussen og sa at de fra øverste hold hadde fått ordre om å ikke slippe oss inn i byen", sier Jahre på telefon fra de okkuperte områdene.

Deretter ble de satt i en eskorte nordover til Vest-Saharas hovedstad, El Aaiun, fulgt av fire politibiler.

Der kom de to fram rundt lunsjtid 28. mars. På siste checkpoint inn i El Aaiun ble de intervjuet og filmet av ni politimenn, som ga dem streng ordre om ikke å overnatte hjemme hos saharawier i El Aaiun, men at de kun fikk lov til å bo på hotell. De fikk også vite at de ikke fikk møte noen under oppholdet.

De to studentene er begge aktive i studentorganisasjonen SAIH. Njaastad, som er nestleder i SAIH Bergen, hadde skulle spesielt sjekke utgåtte fiskebåter fra Hordaland som benyttes av marokkansk næringsliv i de okkuperte områdene. En stor andel av den private flåten består av gamle norske fartøy som selges via én og samme kanal i Sverige. Flertallet av disse skipene er fra Hordaland.

Gruppen skulle også intervjue saharawier i Dakhla om ha de mener om at Komos Energy og Total driver utforskning av oljeressursene i Vest-Sahara i strid med folkeretten.

Dette ville altså ikke marokkanske myndigheter ha noe av.

I forrige uke ble to svenske delegasjoner blitt nektet innreise til Vest-Sahara, inkludert en svensk EU-parlamentariker.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022