Nordmenn kastet ut fra by i okkuperte Vest-Sahara
Article image
Før helgen kastet marokkansk politi to norske studenter ut av byen Dakhla i okkuperte Vest-Sahara. De skulle grave i Hordaland-fiskeri og marokkansk oljeindustri.
Publisert 01. april 2015


Foto ovenfor Martine Jahre (t.v.), Thea Willoch Njaastad (t.h.). Klikk på fotoet for høytoppløselig versjon. Bildet kan brukes fritt.

28. mars kl. 0430 ankom de to norske studentene Thea Willoch Njaastad og Martine Jahre med buss til byen Dakhla, helt sør i Vest-Sahara. I siste checkpoint før de kom inn i byen, ble de stoppet av en stor mengde politfolk.

"De tok oss ut av bussen og sa at de fra øverste hold hadde fått ordre om å ikke slippe oss inn i byen", sier Jahre på telefon fra de okkuperte områdene.

Deretter ble de satt i en eskorte nordover til Vest-Saharas hovedstad, El Aaiun, fulgt av fire politibiler.

Der kom de to fram rundt lunsjtid 28. mars. På siste checkpoint inn i El Aaiun ble de intervjuet og filmet av ni politimenn, som ga dem streng ordre om ikke å overnatte hjemme hos saharawier i El Aaiun, men at de kun fikk lov til å bo på hotell. De fikk også vite at de ikke fikk møte noen under oppholdet.

De to studentene er begge aktive i studentorganisasjonen SAIH. Njaastad, som er nestleder i SAIH Bergen, hadde skulle spesielt sjekke utgåtte fiskebåter fra Hordaland som benyttes av marokkansk næringsliv i de okkuperte områdene. En stor andel av den private flåten består av gamle norske fartøy som selges via én og samme kanal i Sverige. Flertallet av disse skipene er fra Hordaland.

Gruppen skulle også intervjue saharawier i Dakhla om ha de mener om at Komos Energy og Total driver utforskning av oljeressursene i Vest-Sahara i strid med folkeretten.

Dette ville altså ikke marokkanske myndigheter ha noe av.

I forrige uke ble to svenske delegasjoner blitt nektet innreise til Vest-Sahara, inkludert en svensk EU-parlamentariker.

Nyheter

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023