Rød Ungdom krever menneskerettigheter i FN-mandatet i Vest-Sahara
Article image
Landsmøtet til Rød Ungdom 3-6 april 2014 krevde at FNs Sikkerhetsråd følger USAs tidligere forslag om å la MINURSO-operasjonen få rapportere på overgrepene i Vest-Sahara.
Publisert 30. desember 15


Uttalelsen under ble vedtatt av RU-landsmøtet 2014.

La verda få vite om menneskerettsbrota i Vest-Sahara

Gjennom 23 år har FN hatt fredsbevarande styrker i Vest-Sahara. Dette er ei av dei få styrkane i verda som ikkje rapporterer om brot på menneskerettar.

I den brutale okkupasjonen Marokko driv, er både vilkårleg fengsling og valdsbruk
daglegkost for folket i Vest-Sahara. I fjor foreslo USA at MINURSO, dei fredsbevarande,
styrkane skulle få plikt til å rapportere om brot på menneskerettar. Den gongen vart forslaget blokkert i Sikkerheitsrådet. Raud Ungdom håper at når mandatet skal behandlast igjen i april 2014, vil Sikkerheitsrådet ta dei folkerettslige pliktene sine på alvor.

Ein av dei største utfordringane for Vest-Sahara si frigjering er at det internasjonale
samfunnet er altfor stille om undertrykkinga. At verda får vite om overgrepa den
marokkanske staten gjer mot det saharawiske folket er noko av det viktigaste som skal til for å legge press på Marokko og dei støttespelarane dei har blant verdas stormakter.

Raud Ungdom krever at MINURSO får plikt til å rapportere om brot på menneskerettar!

Nyheter

FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

21. sep. 20

Legg fram handelstallene med udemokratiske stater

Hvor stort volum råstoffer for norsk gjødselindustri eksporteres fra en statseid hviterussisk bedrift til Norge? Hvor mye kommer fra Marokko? Det vet man ikke. 

21. aug. 20

NÅ: Norsk frysefartøy bistår tyvfiskere i okkuperte Vest-Sahara

I 2019 stakk et fartøy fra det norske rederiet Green Reefers unna anholdelse av sørafrikanske myndigheter for å ha fraktet frossenfisk fra okkuperte Vest-Sahara. I morges forlot et søsterskip de okkuperte farvannene med en enda større last.  

17. aug. 20

Koronaviruset har ankommet flyktningleirene

Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19. 

24. juli 20