Rød Ungdom krever menneskerettigheter i FN-mandatet i Vest-Sahara
Article image

Landsmøtet til Rød Ungdom 3-6 april 2014 krevde at FNs Sikkerhetsråd følger USAs tidligere forslag om å la MINURSO-operasjonen få rapportere på overgrepene i Vest-Sahara.

Publisert 30. desember 2015

Uttalelsen under ble vedtatt av RU-landsmøtet 2014.

La verda få vite om menneskerettsbrota i Vest-Sahara

Gjennom 23 år har FN hatt fredsbevarande styrker i Vest-Sahara. Dette er ei av dei få styrkane i verda som ikkje rapporterer om brot på menneskerettar.

I den brutale okkupasjonen Marokko driv, er både vilkårleg fengsling og valdsbruk daglegkost for folket i Vest-Sahara. I fjor foreslo USA at MINURSO, dei fredsbevarande, styrkane skulle få plikt til å rapportere om brot på menneskerettar. Den gongen vart forslaget blokkert i Sikkerheitsrådet. Raud Ungdom håper at når mandatet skal behandlast igjen i april 2014, vil Sikkerheitsrådet ta dei folkerettslige pliktene sine på alvor.

Ein av dei største utfordringane for Vest-Sahara si frigjering er at det internasjonale samfunnet er altfor stille om undertrykkinga. At verda får vite om overgrepa den marokkanske staten gjer mot det saharawiske folket er noko av det viktigaste som skal til for å legge press på Marokko og dei støttespelarane dei har blant verdas stormakter.

Raud Ungdom krever at MINURSO får plikt til å rapportere om brot på menneskerettar!

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022