"Forstår ikke hvordan de orker", sier Bergensgruppe i Vest-Sahara
Article image
"Vi møtte en ung gutt på 24 år. Han ble støttet inn i stuen og lagt på et teppe. Han hadde fortsatt store smerter etter den brutale politivolden han var blitt utsatt for" - sier Rasmus Laupsa Rasmussen, politisk nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen på telefon fra okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 20. desember 2014


Klikk på bildet for høytoppløselig versjon. Bildet brukes fritt.

En delegasjon bestående av de tre bergenserne Natalie Milde, Rasmus Rasmussen og Kari Bernardini har de siste to dagene oppholdt seg i okkuperte Vest-Sahara.

I går kveld møtte delegasjonen en rekke saharawiske menneskerettighetsaktivister - blant annet tidligere raftoprisvinner Sidi Mohamed Daddach. De fikk høre historiene fra saharawier som har sittet fengslet uten dom i over ti år. De fikk høre om brutale overgrep, forsvinninger og den ikke-voldelige kampen aktivistene fører for sin kamp for selvbestemmelse. En av historiene gjorde ekstra stort inntrykk på gruppen: historien om Ahmed Rukaibi (se video til høyre).

"Han sa at han hadde deltatt i en fredelig demonstrasjon den 15. desember. Der hadde han blitt plukket opp av marrokansk politi som første banket han opp, så voldtok de han med batonger for til slutt å etterlate ham i utkanten av byen", sier Rasmussen.

"Å se et så stort mot i en ung gutt som er utsatt for noe sånt gjør et enormt inntrykk. Han var i store smerter og hadde det forferdelig, men var og klar på at han ville fortsette kampen for et fritt Vest-Sahara. Jeg forstår ikke hvordan de orker" sier Natalie Milde fra internasjonalt utvalg i Hordaland Arbeiderparti.

Et annet tema gruppen diskuterte med menneskerettighetsaktivistene var situasjonen for saharawiske kvinner i de okkuperte områdene.

"De kvinnene vi møtte hadde levd store deler av sitt liv i fengsel. Der ble de daglig utsatt for tortur og overgrep. Livet som møtte dem på utsiden av fengselet er nært umulig. De får jobbe, men myndighetene stopper lønnen deres. De har ingenting" sier Kari Bernardini fra LO i Bergen og omland.

Marokko rykket inn i Vest-Sahara i 1975, til FNs fordømmelse. Den internasjonale domstolen i Haag fant Marokkos krav på området grunnløse. Ingen stater i verden anerkjenner Marokos krav på området. Vest-Sahara behandles i FN som et uløst kolonispørsmål.

bergengruppe_510.jpg
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021