Første oljeplattform noensinne ankom okkuperte Vest-Sahara i natt
Article image
Oljeplatformen 'Atwood Achiever' ankom sent i går kveld saharawisk farvann. ”Kosmos Energy skal gjennomføre den første drillingen i Vest-Sahara noensinne. Det er vanskelig å forestille seg en mer brutal uetisk oljeboring, hvor som helst i verden” sier WSRW.
Publisert 14. desember 2014


Tretten år etter at Marokko inngikk den første oljelisens i okkuperte Vest-Sahara, skal den første boringen nå gjennomføres. Sent 13. desember 2014 ankom oljeplatformen 'Atwood Achiever' saharawisk farvann.

Folkeretten er krystallklar: Så lenge Vest-Sahars folk ikke ønsker at det skal skje oljeleting, vil den være ulovlig. Likevel har Marokko fortsatt med oljeleting uten å søke samtykke fra folket i Vest-Sahara.

”Dette er en trist dag for alle som tror på viktigheten av folkeretten. Vi oppfordrer alle regjeringer og FNs sikkerhetsråd til å reagere. Marokko må respektere de prinsippene som er beskrevet i den juridiske betenkning fra FNs rettsjef på vegne av sikkerhetsrådet.” sier Erik Hagen, styreleder i Western Sahara Resource Watch.

”Partene i konflikten bør ikke provosere hverandre på en måte som undergraver fredsarbeidet. Dette er hva Marokko gjør nå. Kosmos Energys boreoperasjonen vil forlenge lidelsene til saharawiene, eieren av oljen ", uttalte Hagen.

Kosmos Energy har tidligere sagt at de vil kunngjøre et mulig olje funn før april 2015. Det vil isåfall være rett før FNs sikkerhetsråd møtes for å diskutere Vest-Sahara saken på nytt.

Den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara er i strid med folkeretten. Ingen stat i verden anerkjenner marokkansk krav på territoritet. Det er påstander som har blitt avvist av Den internasjonale domstolen i Haag.

Hvis Marokko finner olje, vil inntektene generert fra territoriet overstige verdien av ressursplyndring som har funnet sted i Vest-Sahara mangfoldige ganger. Marokko har i løpet av 40 år med okkupasjon plyndret landet og Marokko har ikke tilltat å la godene komme til fordel for folket i terrioriet.

For en uke siden ble det klart at det norske seismikkselskapet SeaBird gjør kartlegging av havbunnen litt lenger nord for det stedet der boringen snart skal skje.

Les mer om boringen i WSRW-rapporten Platform for Conflict.

atwood-01-2709_400.jpg
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021