Her følger politiet med på den norske menneskerettighetsorganisasjonen
Article image
Raftostiftelsen blir fotfulgt av marokkansk politi. På hotellets eget overvåkningssystem kunne den norske Raftostiftelsen følge med på at politiet fulgte etter dem.
Publisert 11. desember 2014


Klikk på fotografiet for å få opp et litt større versjon av bildet. Fri bruk.

Raftostiftelsens to ansatte som i går ble utvist fra okkuperte Vest-Sahara ankom den marokkanske byen Marrakech sent i går kveld. Der har de blitt fotfulgt av politiet.

Da de ankom hotellet i Marrakech , ble de fulgt av politiet fra det øyeblikk de gikk ut av taxien som de hadde blitt deportert i.

"Kort etter at vi hadde gått fra taxien til hotellet, banket våre forfølgere på døra i resepsjonen. Vi vet ikke hva politiet sa til verten, men vi ble plutselig fortalt at hotellet vi skulle sjekke inn på var fullt. Deretter ble vi fulgt av hostellverten til et nytt hotell", forklarer Dahle til Støttekomiteen for Vest-Sahara.

"Det er et på det andre hotellet at fotografiet ovenfor ble tatt. Politiet måtte tydeligvis ha en lang samtale med hotellansatte der også", forklarer Dahle.

Bildet ovenfor ble tatt midnatt norsk tid. Hele gruppen politi kom i følge, og hang rundt hotellet også utover natten.

Delegasjonen, bestående av Bjørnar Østerhus Dahle og Kristina Vågen Fiskum, ble i går kastet ut av okkuperte Vest-Sahara av marokkansk politi. Dette var femte norske delegasjon som ble utvist fra territoriet hittil i år. De to nordmennene skal i morgen møte den marokkanske menneskerettighetskommisjonen.

"Myndighetenes overvåkning og undergraving av det arbeidet vi skulle gjøre egner bare til å bekrefte historiene som våre saharawiske kolleger forteller om. For saharawiske menneskerettighetsaktivister virker det nesten som en umulighet å drive vanlig organisatorisk arbeid", sier Vågen Fiskum.

Raftostiftelsen ga i 2002 Raftoprisen til saharawiske Sidi Mohammed Daddach som da nylig hadde sluppet ut fra fengsel etter et 24 år langt fangenskap.

Den norske delegasjonen skulle intervjue saharawiske aktivistene om menneskerettighetssituasjonen og om hva de mener om den internasjonale og norske oljeindustrien i det okkuperte landet.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022