Raftostiftelsen kastes nå ut av okkuperte Vest-Sahara
Article image
En delegasjon fra Raftostiftelsen eskorteres nå av marokkansk politi ut av hovedstaden av Vest-Sahara. Gruppen kom inn i det okkuperte området i går, og disktuerte de kontroversielle aktivitetene til norske seismikkselskapet SeaBird med lokale mennskerettighetsaktvister.
Publisert 09. desember 14


Klikk på bildet ovenfor for å få høytoppløselig versjon. Bildet kan brukes fritt.

En delegasjon fra den Raftostiftelsen skulle følge opp tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohamed Daddach under sitt besøk til Vest-Sahara.

Delegasjonen, bestående av Kristina Vågen Fiskum og Bjørnar Østerhus Dahle sitter nå, 9. desember kl. 10.00, i bil på vei ut av de okkuperte områdene.

"Vi ble vekket av sivilkledd marokkansk politi kl. 0850 norsk tid. De nektet å identifisere seg", forklarer de på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara. Fra klokka 0930 har de sittet i bilen på vei nordover, ut av det okkuperte territoriet.

De forklarer at politiet konfiskerte passene deres, og at passene ble levert tilbake til dem i en grensestasjon på vei ut av byen.

"Vi protesterte, men ble møtt med hoderisting og negative svar. På videre protester ble vi møtt med aggressiv fransk og det endte med at jeg ble fysisk skjøvet inn i taxien", forklarer Dahle på telefon fra Vest-Sahara.

Gruppen kom til Vest-Sahara i går ettermiddag.

I løpet av oppholdet møtte de representanter fra prisvinner Daddach sin menneskerettighetsorganisasjon, CODAPSO. Med gruppen disktuerte de overgrepene i territoriet, og engasjementet til det norske seismikkselskapet SeaBird, som driver folkerettsstridig seismikk utenfor territoriet i samarbeid med marokkanske myndigheter. Engasjementet til SeaBird er omtalt i Dagbladet i går og i dag.

Daddach vant Raftoprisen i 2002, etter å ha sittet 24 år i marokkanske fengsler.

Dette er den femte norske delegasjonen som kastes ut av Vest-Sahara i år. Les om de fire forrige utkastelsene her. Raftostiftelsens leder Arne Lynngård ble kastet ut fra Vest-Sahara i 2005.
Nyheter

Mer norsk gass til okkuperte Vest-Sahara i helgen

For andre gang på litt over en måned er et fartøy fullt av Nordsjøgass på vei til de okkuperte områdene, i strid med Regjeringens råd. Skipet anløper søndag. 

05. juni 20

Følg siste nytt om korona i Vest-Sahara

Vi samler siste nytt om koronakrisen i okkuperte Vest-Sahara og flyktningleirene. 

30. mai 20

Haldenbedrift: 'Prestisje' med norsk flagg i masta i okkuperte Vest-Sahara

Selskapet M Hannestad forklarer til Halden Arbeiderblad at de vil fortsette å bistå i transport av petroleumsprodukter inn til det okkuperte landet, og at det norske flagget gir en eim av prestisje.

29. mai 20

Norsk gass kan ha funnet veien til okkuperte Vest-Sahara - via Sverige

I mars kan norsk gass ha blitt eksportert fra Sverige til okkuperte Vest-Sahara. Den ansvarlige østerikske eksportøren skriver nå at at det ikke lenger vil delta i slik handel. 

27. mai 20