Raftostiftelsen kastes nå ut av okkuperte Vest-Sahara
Article image
En delegasjon fra Raftostiftelsen eskorteres nå av marokkansk politi ut av hovedstaden av Vest-Sahara. Gruppen kom inn i det okkuperte området i går, og disktuerte de kontroversielle aktivitetene til norske seismikkselskapet SeaBird med lokale mennskerettighetsaktvister.
Publisert 10. desember 2014


Klikk på bildet ovenfor for å få høytoppløselig versjon. Bildet kan brukes fritt.

En delegasjon fra den Raftostiftelsen skulle følge opp tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohamed Daddach under sitt besøk til Vest-Sahara.

Delegasjonen, bestående av Kristina Vågen Fiskum og Bjørnar Østerhus Dahle sitter nå, 9. desember kl. 10.00, i bil på vei ut av de okkuperte områdene.

"Vi ble vekket av sivilkledd marokkansk politi kl. 0850 norsk tid. De nektet å identifisere seg", forklarer de på telefon til Støttekomiteen for Vest-Sahara. Fra klokka 0930 har de sittet i bilen på vei nordover, ut av det okkuperte territoriet.

De forklarer at politiet konfiskerte passene deres, og at passene ble levert tilbake til dem i en grensestasjon på vei ut av byen.

"Vi protesterte, men ble møtt med hoderisting og negative svar. På videre protester ble vi møtt med aggressiv fransk og det endte med at jeg ble fysisk skjøvet inn i taxien", forklarer Dahle på telefon fra Vest-Sahara.

Gruppen kom til Vest-Sahara i går ettermiddag.

I løpet av oppholdet møtte de representanter fra prisvinner Daddach sin menneskerettighetsorganisasjon, CODAPSO. Med gruppen disktuerte de overgrepene i territoriet, og engasjementet til det norske seismikkselskapet SeaBird, som driver folkerettsstridig seismikk utenfor territoriet i samarbeid med marokkanske myndigheter. Engasjementet til SeaBird er omtalt i Dagbladet i går og i dag.

Daddach vant Raftoprisen i 2002, etter å ha sittet 24 år i marokkanske fengsler.

Dette er den femte norske delegasjonen som kastes ut av Vest-Sahara i år. Les om de fire forrige utkastelsene her. Raftostiftelsens leder Arne Lynngård ble kastet ut fra Vest-Sahara i 2005.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022