UNRIC: Nordiske selskaper involvert i oljeboring i Vest-Sahara
Article image
- Oljeboring er i strid med folkerettslige prinsipper om utnyttelse av ressurser i ikke-selvstyrte territorier, spesielt hvis leteboringen ikke er i interesse eller ønsket av lokal befolkningen, sier folkerettsekspert Hans Corell til UNRIC.
Publisert 02. desember 2014


"Slik det fremgår av min vurdering til FNs sikkerhetsråd den 29.januar 2002, vil oljeboring være i strid med folkerettslige prinsipper om utnyttelse av ressurser i ikke-selvstyrte territorier, spesielt hvis det ikke er i interesse eller ønsket av lokal befolkningen", sier FNs tidligere rettssjef til FNs informasjonskontor i Brussel, UNRIC.

Mange av de involverte selskapene i Vest-Sahara er nordiske.

De nordiske myndighetene tar offisielt avstand fra Marokkos utnyttelse av Vest-Saharas naturressurser, og har uttrykt bekymring for dette i FN og Europaparliament. På tross av den offisielle linjen er flere nordiske selskaper involvert i den nær forestående oljeboringen, påpeker UNRIC.


Les hele saken her.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021