UNRIC: Nordiske selskaper involvert i oljeboring i Vest-Sahara
Article image
- Oljeboring er i strid med folkerettslige prinsipper om utnyttelse av ressurser i ikke-selvstyrte territorier, spesielt hvis leteboringen ikke er i interesse eller ønsket av lokal befolkningen, sier folkerettsekspert Hans Corell til UNRIC.
Publisert 02. desember 2014


"Slik det fremgår av min vurdering til FNs sikkerhetsråd den 29.januar 2002, vil oljeboring være i strid med folkerettslige prinsipper om utnyttelse av ressurser i ikke-selvstyrte territorier, spesielt hvis det ikke er i interesse eller ønsket av lokal befolkningen", sier FNs tidligere rettssjef til FNs informasjonskontor i Brussel, UNRIC.

Mange av de involverte selskapene i Vest-Sahara er nordiske.

De nordiske myndighetene tar offisielt avstand fra Marokkos utnyttelse av Vest-Saharas naturressurser, og har uttrykt bekymring for dette i FN og Europaparliament. På tross av den offisielle linjen er flere nordiske selskaper involvert i den nær forestående oljeboringen, påpeker UNRIC.


Les hele saken her.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022