UNRIC: Nordiske selskaper involvert i oljeboring i Vest-Sahara
Article image
- Oljeboring er i strid med folkerettslige prinsipper om utnyttelse av ressurser i ikke-selvstyrte territorier, spesielt hvis leteboringen ikke er i interesse eller ønsket av lokal befolkningen, sier folkerettsekspert Hans Corell til UNRIC.
Publisert 02. desember 2014


"Slik det fremgår av min vurdering til FNs sikkerhetsråd den 29.januar 2002, vil oljeboring være i strid med folkerettslige prinsipper om utnyttelse av ressurser i ikke-selvstyrte territorier, spesielt hvis det ikke er i interesse eller ønsket av lokal befolkningen", sier FNs tidligere rettssjef til FNs informasjonskontor i Brussel, UNRIC.

Mange av de involverte selskapene i Vest-Sahara er nordiske.

De nordiske myndighetene tar offisielt avstand fra Marokkos utnyttelse av Vest-Saharas naturressurser, og har uttrykt bekymring for dette i FN og Europaparliament. På tross av den offisielle linjen er flere nordiske selskaper involvert i den nær forestående oljeboringen, påpeker UNRIC.


Les hele saken her.

Nyheter

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023