Studentenes solidaritetsorganisasjon SAIH har vedtatt å arbeide for Vest-Sahara-saken i neste år.
«Det er naturlig at SAIH bistår i Vest-Sahara-saken. Helt siden SAIH ble opprettet i 1961 har vi vist solidaritet med koloniene i Afrika. Det er én koloni igjen, og den fortjener langt mer oppmerksomhet i norsk offentlighet», sier SAIH-leder Jørn Wichne-Pedersen.
Dette er fjerde gang SAIH har valgt å kjøre nasjonale kampanjer på okkupasjonen av territoriet.
SAIH arbeidet også med Vest-Sahara-saken i 2002 og i 2009, begge ganger ved å sette press på norsk næringsliv i det okkuperte territoriet. Kampanjen i 2002 hadde et særlig fokus på det norske seismikkselskapet TGS-Nopec som deltok i seismikkundersøkelser utenfor kysten av Vest-Sahara. Kampanjen førte til flere hundre presseoppslag, underskriftskampanje og at mange aksjonærer solgte seg ut fra selskapet. Til slutt trakk selskapet seg ut av territoriet. Kampanjen i 2009 handlet også om å få norske selskaper ut av Vest-Sahara - og igjen var det et norsk seismikkselskap som ble hovedfokus: denne gangen Fugro-Geoteam. De to selskapene har lagt til rette for det som nå i vinter vil bli den første oljeboringen i Vest-Sahara noengang. Gjennom de to selskapenes involvering er konflikten blitt mer fastlåst enn noen gang.
Også i 1997 hadde SAIH en nasjonal Vest-Sahara-kampanje - i samarbeid med Norsk Studentunions såkalte Solak-kampanje.
Landsmøtet 26. oktober 2014 vedtok at politisk kampanje i 2015 skal handle om Vest-Sahara og menneskerettighetsbruddene som det saharawiske folket opplever på grunn av okkupasjonen. Kampanjen vil foreløpig forløpe første halvår 2015, muligens også lenger.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.