"Afrikas siste koloni" - leserinnlegg fra Senterungdommen Vest-Agder
Fylkesleder Randi Fredriksen hadde dette leserinnlegget på trykk i Fædrelandsvennen, 15.november 2015.
Publisert 16. november 2014


Av Randi Fredriksen
Fylkesleder i Vest-Agder Senterungdom
Last ned.

Afrikas siste koloni

I 1945 var nesten hele Afrika kolonisert. I dag er det èn koloni igjen som fremdeles kjemper for frihet.

Denne helgen vedtok et enstemmig landsmøte at Senterungdommen skal gå i spissen for frigjøring av Vest-Sahara. I strid med prinsippene om folkestyre og maktfordeling, har Vest-Sahara vært okkupert av Marokko siden Spania, som var kolonimakten, forlot Vest-Sahara uten å følge ordre fra FN og menneskerettighetsdomstolen i Haag. Marokko rullet inn, og saharawiene måtte flykte østover under tunge bombeangrep. De som overlevde, slo seg ned i flyktningleirer ved Algerie. Marokkanske styrker møtte motstand hos saharawiene, som organiserte seg i frigjøringsbevegelsen Polisario. Etter 16 år med væpnet konflikt ble det inngått en våpenhvileavtale i 1991. I følge avtalen skulle folkeavstemming om fremtiden til Vest-Sahara holdes i 1992, overvåket av FN. Denne folkeavstemmingen har ikke blitt avholdt.

I dag er Vest-Sahara delt i to, med en 2200 kilometer lang mur som hindrer kontakt mellom flyktningleirer og befolkningen i Vest-Sahara. Muren er forsterket med et av verdens største minefelter, som hvert år lemlester og dreper mennesker og buskap. Vest-Sahara er rikt på naturressurser, og Marokkanske myndigheter tilbyr skattelette og subsidier til bosettere i de okkuperte områdene. Heldigvis har vissheten om de etiske problemene om å etablere seg i området økt, og flere selskaper har trukket seg ut som følge av press. Norges Regjering fraråder norske selskaper å etablere seg i Vest-Sahara, men dessverre fortsetter både norske og utenlandske selskaper å operere i områdene, og bidrar direkte til å opprettholde den marokkanske okkupasjonen, samt utnyttelsen av Vest-Saharas ressurser. I neste uke starter det amerikanske selskapet Kosmos sin leting etter olje i de okkuperte områdene. FN og nordiske myndigheter har uttrykt bekymring for dette, men til tross for den offisielle linjen er flere nordiske selskaper involvert i letingen. I det øyeblikket Marokko finner olje, kan Saharawiene se langt etter retten til selvbestemmelse uttrykte Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Vi i Senterungdommen ønsker å sette fokus på situasjonen i Vest-Sahara, og ber om at Norske myndigheter legger press på Marokko og FN for å få gjennomført den etterlengtede folkeavstemmingen og for å sikre frigjøring av Vest-Sahara. Vi ønsker også at norske selskaper snarest trekker seg ut av handelsavtaler med de okkuperte områdene.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021