Cairn Energy, ikke ødelegg folkeavstemningen vår
Article image
Saharawier demonstrerte ï går foran kontorene til skotske Cairn Energy i Stavanger. Cairn skal snart bore i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
Publisert 06. november 2014


En gruppe demonstranter samlet seg 5. november foran kontorene til Cairn Energy i Stavanger.

Det skotske selskapet eier 20 prosent av Cap Boujdour-lisensen utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara. Det skotsk-amerikanske boreprosjektet, som starter i desember, vil gjøre det ennå mindre sannsynlig at Marokko vil bistå i arrangeringen av en folkeavsteming for selvbestemmelse i Vest-Sahara slik landet gjorde da det inngikk våpenhvilen i 1991.

"Oljen i Vest-Sahara tilhører Vest-Saharas folk. Cairn har ingenting å gjøre der uten å be om lov fra vårt folk. Det er grovt uetisk av Cairn å inngå en oljeavtale med okkupasjonsmakten", sa Hassan Lemnaissir, leder av foreningen for saharawier i Norge.

Marokko har ulovlig okkupert Vest-Sahara siden 1975. Dets oljeprogram er i strid med folkeretten, ifølge FN.

Les mer om Cairns boreprogram i den ferske rapporten A Platform for Conflict. Stavanger er ett av fire steder i verden hvor Cairn har kontor.

Demonstrasjonen ble avholdt i samarbeid mellom Foreningen for Saharawier i Norge, ungdomsutvalget til Industri Energi og ungdomspartier i Stavanger.

Klikk på bildene for høyere oppløsning.

cairn_demo2_509.jpg

cairn_demo3_509.jpg

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023