Cairn Energy, ikke ødelegg folkeavstemningen vår
Article image
Saharawier demonstrerte ï går foran kontorene til skotske Cairn Energy i Stavanger. Cairn skal snart bore i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
Publisert 06. november 2014


En gruppe demonstranter samlet seg 5. november foran kontorene til Cairn Energy i Stavanger.

Det skotske selskapet eier 20 prosent av Cap Boujdour-lisensen utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara. Det skotsk-amerikanske boreprosjektet, som starter i desember, vil gjøre det ennå mindre sannsynlig at Marokko vil bistå i arrangeringen av en folkeavsteming for selvbestemmelse i Vest-Sahara slik landet gjorde da det inngikk våpenhvilen i 1991.

"Oljen i Vest-Sahara tilhører Vest-Saharas folk. Cairn har ingenting å gjøre der uten å be om lov fra vårt folk. Det er grovt uetisk av Cairn å inngå en oljeavtale med okkupasjonsmakten", sa Hassan Lemnaissir, leder av foreningen for saharawier i Norge.

Marokko har ulovlig okkupert Vest-Sahara siden 1975. Dets oljeprogram er i strid med folkeretten, ifølge FN.

Les mer om Cairns boreprogram i den ferske rapporten A Platform for Conflict. Stavanger er ett av fire steder i verden hvor Cairn har kontor.

Demonstrasjonen ble avholdt i samarbeid mellom Foreningen for Saharawier i Norge, ungdomsutvalget til Industri Energi og ungdomspartier i Stavanger.

Klikk på bildene for høyere oppløsning.

cairn_demo2_509.jpg

cairn_demo3_509.jpg

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022