Cairn Energy, ikke ødelegg folkeavstemningen vår
Article image
Saharawier demonstrerte ï går foran kontorene til skotske Cairn Energy i Stavanger. Cairn skal snart bore i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
Publisert 06. november 2014


En gruppe demonstranter samlet seg 5. november foran kontorene til Cairn Energy i Stavanger.

Det skotske selskapet eier 20 prosent av Cap Boujdour-lisensen utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara. Det skotsk-amerikanske boreprosjektet, som starter i desember, vil gjøre det ennå mindre sannsynlig at Marokko vil bistå i arrangeringen av en folkeavsteming for selvbestemmelse i Vest-Sahara slik landet gjorde da det inngikk våpenhvilen i 1991.

"Oljen i Vest-Sahara tilhører Vest-Saharas folk. Cairn har ingenting å gjøre der uten å be om lov fra vårt folk. Det er grovt uetisk av Cairn å inngå en oljeavtale med okkupasjonsmakten", sa Hassan Lemnaissir, leder av foreningen for saharawier i Norge.

Marokko har ulovlig okkupert Vest-Sahara siden 1975. Dets oljeprogram er i strid med folkeretten, ifølge FN.

Les mer om Cairns boreprogram i den ferske rapporten A Platform for Conflict. Stavanger er ett av fire steder i verden hvor Cairn har kontor.

Demonstrasjonen ble avholdt i samarbeid mellom Foreningen for Saharawier i Norge, ungdomsutvalget til Industri Energi og ungdomspartier i Stavanger.

Klikk på bildene for høyere oppløsning.

cairn_demo2_509.jpg

cairn_demo3_509.jpg

Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023