Cairn Energy, ikke ødelegg folkeavstemningen vår
Article image
Saharawier demonstrerte ï går foran kontorene til skotske Cairn Energy i Stavanger. Cairn skal snart bore i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
Publisert 06. november 2014


En gruppe demonstranter samlet seg 5. november foran kontorene til Cairn Energy i Stavanger.

Det skotske selskapet eier 20 prosent av Cap Boujdour-lisensen utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara. Det skotsk-amerikanske boreprosjektet, som starter i desember, vil gjøre det ennå mindre sannsynlig at Marokko vil bistå i arrangeringen av en folkeavsteming for selvbestemmelse i Vest-Sahara slik landet gjorde da det inngikk våpenhvilen i 1991.

"Oljen i Vest-Sahara tilhører Vest-Saharas folk. Cairn har ingenting å gjøre der uten å be om lov fra vårt folk. Det er grovt uetisk av Cairn å inngå en oljeavtale med okkupasjonsmakten", sa Hassan Lemnaissir, leder av foreningen for saharawier i Norge.

Marokko har ulovlig okkupert Vest-Sahara siden 1975. Dets oljeprogram er i strid med folkeretten, ifølge FN.

Les mer om Cairns boreprogram i den ferske rapporten A Platform for Conflict. Stavanger er ett av fire steder i verden hvor Cairn har kontor.

Demonstrasjonen ble avholdt i samarbeid mellom Foreningen for Saharawier i Norge, ungdomsutvalget til Industri Energi og ungdomspartier i Stavanger.

Klikk på bildene for høyere oppløsning.

cairn_demo2_509.jpg

cairn_demo3_509.jpg

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021