Saharawisk menneskerettighetsakvisist døde av fengselsopphold
Article image
Den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Hassana Elwali døde som følge av dårlige fengselsforhold og dårlig sykehusbehandling, etter det Støttekomiteen har fått opplyst.
Publisert 03. oktober 2014


Menneskerettighetsorganisasjoner i Vest-Sahara opplyser til Støttekomiteen for Vest-Sahara at Elawli nylig skal ha blitt utsatt for tortur under avhør. I tiden etterpå skal han ikke ha hatt tilstrekkelig medisinsk tilsyn. På et tidspunkt ble han nektet legebehandling, frem til at andre insatte organiserte en sultestreik som gjorde at fengselsadministrasjonen tok Elwali med til sykehus.

På sykehuset skal Elwali ha fått en sterk dose glukose. ettersom aktivisten hadde diabetes gikk han i koma. Han forble i koma i tre dager før han ble erklært død.

Elwali har vært svært aktiv i bevegelsen som jobber for menneskerettigheter i de okkuperte områdene. Han har blant annet ha tatt imot FNs spesialrapportør for tortur, journalister og representanter fra internasjonale organisasjoner.

Det har tidligere denne uken vært rapportert om protester fra demonstrasjoner flere steder i Vest-Sahara. Demonstrantene skal ha krevd etterforskning av forsømmelsen av Elwalis helsetilstand, som førte til hans død. Det meldes om at mer enn 16 demonstranter har blitt sendt på sykehus på grunn av behandlingen fra marrokanske politistyrker, som også har brukt tåregass mot demonstrantene.

Saharawiske aktivister oppfordrer internasjonale organisasjoner til å kreve en etterforskning av hendelsen som førte til dødsfallet av menneskerettighetsforkjemperen.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021