Saharawisk menneskerettighetsakvisist døde av fengselsopphold
Article image
Den saharawiske menneskerettighetsaktivisten Hassana Elwali døde som følge av dårlige fengselsforhold og dårlig sykehusbehandling, etter det Støttekomiteen har fått opplyst.
Publisert 03. oktober 2014


Menneskerettighetsorganisasjoner i Vest-Sahara opplyser til Støttekomiteen for Vest-Sahara at Elawli nylig skal ha blitt utsatt for tortur under avhør. I tiden etterpå skal han ikke ha hatt tilstrekkelig medisinsk tilsyn. På et tidspunkt ble han nektet legebehandling, frem til at andre insatte organiserte en sultestreik som gjorde at fengselsadministrasjonen tok Elwali med til sykehus.

På sykehuset skal Elwali ha fått en sterk dose glukose. ettersom aktivisten hadde diabetes gikk han i koma. Han forble i koma i tre dager før han ble erklært død.

Elwali har vært svært aktiv i bevegelsen som jobber for menneskerettigheter i de okkuperte områdene. Han har blant annet ha tatt imot FNs spesialrapportør for tortur, journalister og representanter fra internasjonale organisasjoner.

Det har tidligere denne uken vært rapportert om protester fra demonstrasjoner flere steder i Vest-Sahara. Demonstrantene skal ha krevd etterforskning av forsømmelsen av Elwalis helsetilstand, som førte til hans død. Det meldes om at mer enn 16 demonstranter har blitt sendt på sykehus på grunn av behandlingen fra marrokanske politistyrker, som også har brukt tåregass mot demonstrantene.

Saharawiske aktivister oppfordrer internasjonale organisasjoner til å kreve en etterforskning av hendelsen som førte til dødsfallet av menneskerettighetsforkjemperen.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022